Автор
Woman.bg

Плитките и конската опашка водят до косопад?

Много здравото сплитане или завързване на косата има връзка с постоянния косопад, който засяга много африкано-американски жени, сочи ново проучване, цитирано от "Ройтерс".

Резултатите обаче не могат да докажат категорично, че само прическата на косата е в основата на проблема, смята д-р Angela Kyei, която е работила по проучването, съобщава inews.bg.

"Няма да ви кажа да не си сплитате косата, но не бих сплитала косата си толкова силно, че след това да изпитвам болка", предупреждава Kyei, от клиниката в Кливланд, щата Охайо.

Продължителното дърпане на косата може да доведе до възпаление на космените фоликули. По принцип това може да доведе до тип оплешивяване, смятат дерматолозите.

Този тип оплешивяване започва винаги в горната част на скалпа и се разпространява бавно към останалата част на главата. Той се среща само при чернокожите жени.

Наблюденията започнали още от 1960 г. и доказали връзка с изправянето на косата с преса.

При новото изследване повече от половината от жените, страдащи от косопад, споделили, че са сплитали косата си или са я третирали по някакъв друг начин с опъване, като в това число, са си слагали и изкуствени коси.

В рамките на проучването е установено още, че жените с диабет тип 2 са по-склонни да страдат от косопад. "Ако имате косопад, който е постоянен - трябва да се потърси лекарска помощ", съветват специалистите.