Днешно време само най-мързеливите не могат да си намерят подходящи за тях тренировки.

За онези, които не обичат бързите движения има йога, пилатес и техни вариации. За по-динамични хора има различни аеробни упражнения, силови тренировки и бойни изкуства. И нещо повече – има и редица фитнес-програми, които ще ви позволят да тренирате вкъщи.

За целта изобщо не е нужно да имате специални уреди (въпреки че те биха ви дали възможност да разнообразите тренировките). Много специалисти са на мнение, че човек може да постигне чудесни резултати, ползвайки само масата на собственото си тяло. Подобно натоварване предлагат плиометричните упражнения.

Същност на плиометричната тренировка

В основата й стоят бързите движения. Те подобряват състоянието на нервната система и координацията, което е много важно при спортуване. В упражненията се ползва целия потенциал на мускулите – силата, еластичността и връзката на мускулите и тъканите с нервната система. В резултат на това се развива издръжливост, сръчност и скорост. Плиометриката е полезна за всички хора, практикуващи футбол, баскетбол, атлетика, паркур и бойни изкуства.

Някои твърдят, че този тип тренировка е най-ефективният за борба с калориите и излишните упорити тлъстини. Така че изпълнявайки редовно упражненията ще ускорите отслабването си.

Упражненията

Предлагаме ви няколко упражнения, които можете да изпълнявате като самостоятелен комплекс или пък да добавите към нормалните си тренировки.

Кънкьор

Сгънете леко левия крак в коляното и опънете десния назад по диагонал. Вдигнете лявата ръка настрани, а правата изпънете диагонално напред. Такава поза заемат кънкьорите. Подскочете надясно и сменете краката и позицията на ръцете. Направете още 10 повторения.

Тюлен

Стъпалата са поставени на широчината на раменете. Ръцете са изпънати настрани на нивото на раменете, дланите са обърнати напред. Подскочете, събирайки крака и едновременно пляскайки с ръце. После подскочете пак и се върнете в изходна позиция. Направете 20 повторения, без да правите паузи. Важно е темпото да е такова, че да изпълнявате точно всяко едно движение. Няма проблем, ако в началото всичко става по-бавно, след време ще станете по-бързи.

Докосване

Подпрете се на ръце като за лицева опора и разтворете краката на широчината на раменете за по-добра устойчивост. Дланите поставете малко по-встрани от широчината на раменете. Вдишайте, вдигнете дясната ръка от пода и докоснете с нея лявата. После се върнете в изходна позиция и повторете същото с другата ръка. Отново трябва да поддържате равномерно темпо, без паузи.

Часовник

Отново се подпрете на ръце като за лицева опора и започнете да правите “крачки” с ръцете настрани – първо с дясната надясно, а после и с лявата в същата посока. Върнете се в изходно положение и повторете в другата посока. Можете също така да направите два пълни кръга на ръце първо в едната посока, а после в другата.

Толкова прости движения, без никакви тежести! Но упражненията са много ефективни. Пробвайте ги и няма да съжалявате. Впрочем изпълнявайки ги сутрин ще помогнете на организма си да се “събуди”.