Ето и рецептата за вегетарианска пица, която ви обещахме във Facebook. По оригинал тази вкусотия носи името тарт, а не пица, но много френско ни идва, та си я нарекохме пица. (Е, някои индивиди от мъжки пол директно я назоваха пърленка със зарзават, но това пък звучи още по-несериозно).

Необходими продукти:

За тестото:

1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно (и още мъничко за поръсване при месене)
1 ч.л. сол
½ пакетче размекнато масло, нарязано на парченца (ние използвахме малко повечко)
¼ – ½ ч.ч. ледено студено вода

За плънката:

2 ч.ч. бейби спанак
2 ч.ч. нарязани на филийки чери домати
½ ч.ч. сирене фета
сол и пипер
зехтин за поръсване

Начин на приготвяне:

Пригответе първо тестото, за да има време да се охлади за около час в хладилника. Получава се количество, достатъчно за две пици, но можете едната порция да я замразите за следващо готвене.

Тестото става лесно – смесете всичко в купа и бъркайте яко до сравнително хомогенна смес, а после месете върху набрашнена повърхност, докато кубчетата масло не се разтопят в тестото.

Разделете полученото тесто на две топки – едната я замразете, а другата оставете в купа, увита в свежо фолио, в хладилника за час.

Загрейте фурната на 200С.

Попарете спанака до омекване, изцедете от водата и го наситнете с нож.

Когато тестото е престояло час в хладилника, го извадете и омесете наново върху набрашнена повърхност.

Пригответе си тавичка, застлана с хартия за печене. Поставете тестото вътре, като преди това сте го разточили във формата на кръг (никак не е задължително да е съвършена форма на кръг).

В средата на тестото сложете спанака, около него доматките. Поръсете всичко със сол и пипер, начупете сиренето фета накрая.

Печете в загрятата фурна за около 35-40 минути, докато не забележите, че тестото изглежда златисто, а крайчетата покафенеят.

Охладете и напръскайте със зехтин.