Автор
Woman.bg

Писмото на Зукърбърг към новородената му дъщеричка

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че е станал баща и обеща да дари богатството си за нова благотворителна инициатива, за да направи света по "по-добро място" за дъщеричката си Макс и другите деца.

В писмо до Макс, качено в страницата им във Фейсбук, Зукърбърг и съпругата му Присила Чан посочват, че ще дарят 99 на сто от своите акции в компанията, на стойност от 45 милиарда долара, за да направят света по-щастлив и здравословен за дъщеря им и за всички деца.

Двойката планира да насочи средствата си към Chan Zuckerberg Initiative. Първоначално организацията ще се фокусира върху образователни и здравни инициативи.

Зукърбърг и Чан, които се срещат преди 12 години, обявиха през юли, че очакват раждането на момиченце. Преди това три бременности на Чан завършваха със спонтанен аборт.

А ето и какво писмо написа младото семейство към малката Макс

"Скъпа Макс,

Майка ти и татко ти все още не могат да опишат колко се радват, че се появи на бял свят и колко надежда им вдъхваш. Животът за теб тепърва предстои и се надяваме, че ще бъдеш здрава и щастлива, за да го изживееш пълноценно.

Както всички родители, така и ние се надяваме, че ще живееш по-добре от нас.

Въпреки че човечеството винаги се фокусира над лошите неща, светът отива към по-добро. Медицината напредва, мизерията намалява, образованието се развива, а хората контактуват все по-свободно. Със сигурност ще израстнеш в свят, много по-различен от този, в който сме израстнали с майка ти.

Ще направим всичко възможно да имаш прекрасно детство и да бъдеш отгледана добре не само, защото много те обичаме, а и защото носим отговорност за следващото поколение и вярваме, че всеки човешки живот е много важен. Обществото ни е задължено да инвестира в бъдещето не само на големите хора, които живеят в него сега, но и на тези, които се раждат днес, защото бъдещето е в тях.

За съжаление не правим всичко възможно и не сме достатъчно обединени и това един ден ще проличи.

Например: прекарваме много повече време да мислим за болните хора и как да ги излекуваме, отколкото да мислим как да запазим здравето си.

За последните 100 години медицината откри лек за някои болести и е стигнала много далеч в изобретяването на лечение за други. Тъй като живеем в забързан свят, имаме шанс да открием начин да премахнем всички болести през следващите 100 години.

Днес хората умират главно от пет неща – сърдечни болести, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни болести. Медицината има реален шанс да се справи с тях за в бъдеще.

Да, този процес ще отнеме време и всеки ден ще ни се струва, че откритията, които се правят сега са съвсем малки, но един ден ти или децата ти ще видите това, за което ние само сме можели да мечтаем.

Има толкова много възможности. Ако концентрираме енергията си върху подобни каузи, ти ще живееш в един много по-добър свят.

Надеждата ни за по-добро бъдеще се характеризира с две неща: напредъка на човешкия потенциал и равноправието между хората.

За да напредваме, трябва всеки ден да разбиваме граници.

Днес трябва да се опитваме да правим 100 пъти повече открития, отколкото вчера.

Да се съсредоточим върху намирането на лек за всички болести.

Трябва да работим над комуникацията между хората, за да си запозната с всичко най-ново и с всички възможности.

Трябва да се погрижим за чистия въздух и подобряването на околната среда, но и да не спираме развитието на технологиите.

Трябва да усъвършенстваме предприемаческия си дух, така че вие да имате успешен бизнес и да можете да се справите с всички предизвикателства.

Равноправието налага всички да изпълнят човешкия си дълг, без значение къде и в какви семейства са родени.

Това е нужно не само, за да има справедливост, но и за да може човечеството да напредва.

Трябва да уважаваме таланта, идеите и приноса към света на всеки човек.

Човечеството трябва да се справи с бедността и глада.

Трябва всеки да може да получи здравеопазване.

Трябва обществото ни да има приемственост.

Нужно е да ви възпитаме в мир и разбирателство, за да бъде по-сплотено обществото ни.

Трябва да осъзнаем, че всички са равни – жени, деца, малцинствата и имигрантите.

За да подобрим бъдещето, трябва да мислим за дългосрочни инвестиции

Най-големите предизвикателства за човечеството изискват много време, за да бъдат решени.

Трябва да мислим за бъдещето, за следващите 20, 50, 100 години...

Трябва да мислим върху промените и да залагаме на креативността

Прогресът винаги се е oсъществявал благодарение на иновациите.

Трябва да се интересуваме от политика, за да умеем да преговаряме и да се защитаваме

Напредъкът ни трябва да е стабилен и осъзнат.

Трябва да подкрепяме силните във всяка една област

Да се доверим на експертите в отделните области е много по-ефективно и лесно, отколкото да се борим за власт.

Поемането на рискове днес ще ни осигури знания за утре

Човек винаги се учи и се стреми да се подобрява постоянно.

Житейският ни опит и контактът с различни хора, оформя философията ни

Нашето поколение израстна, учейки в училище едни и същи неща, независимо от персоналните ни интереси.

С твоето поколение ще бъде различно. Фокусът ще падне върху индивидуалното ви развитие, като учителите ще обръщат внимание къде се справяте най-добре и коя професия би била подходяща за вас. Ще напредвате бързо, защото ще учите предмети, които са и интересни и ви се отдават. Учителите също ще разполагат с повече средства и знания, за да ви бъдат максимално полезни.

Всеки ученик ще може да получи индивидуална образователна програма по интернет, без значение в коя точка на света се намира. Разбира се, това не е достатъчно за децата, но бъдещето е в персоналните програми.

Всъщност вече поставихме началото на тази промяна и истината е, че учениците се справят много по-добре на тестове и развиват дарбите си.

Някои хора приемат интернета като средство за забавление, но за по-голямата част от човечеството е важна част от живота им

Благодарение на интернет един ученик може да се сдобие с нови знания и да получи добри възможности за развитие.Също така в интернет може да научите много неща и за здравеопазването, както и за това как да избегнете болестите. Или пък ако не живеете близо до банка, можете да извършвате финансови операции, чрез интернет банкиране. В мрежата има и много предложения за работа, което е прекрасно.

На всеки 10 човека, използващи интернет, за да си намерят работа и да подобрят финансовото си положение, един успява.

Дори и сега, по-голямата част от света (около 4 милиарда души) все още нямат достъп до интернет.

Излиза, че би могло, чрез интернет, да избавим милиони хора от мизерията. Също така можем да помогнем и на милиони деца да получат качествено образование и да спасим живота на много хора, като им подскажем как да избегнат болестите.

Това е още една задача, изискваща време и усилия, защото има много места, до които няма интернет достъп. Изискват се и преговори, за да могат хората да разберат, че им е нужен интернет, за да имат връзка със света и да получат по-добри възможности за развитие.

Но бъдещето не зависи само от технологиите, светът трябва да се превърне в една по-сплотена общност от здрави и щастливи хора

Децата ни трябва да бъдат здрави, за да могат да учат и да бъдат успешни. Тези, които са травмирани по една или друга причина от ранна възраст, често боледуват, а това намалява и когнитивните им способности.

Майка ти, която е доктор и педагог знае много добре, че ако едно дете има нещастно детство, то много трудно развива потенциала си в по-зряла възраст.

Например: ако се притесняваш, че може да отидеш в затвора, вместо в колеж, заради цвета на кожата ти, или че може да депортират семейството ти, или че може да бъдеш жертва на насилие, заради религията, която изповядваш или сексуалната ти ориентация, тогава ще е много трудно да развиеш потенциала си.

Трябва да има повече институции, които да се грижат за подобни проблеми. Това е и философията на новото училище, което майка ти в момента създава.

Този тип учебно заведение, което е плод на сътрудничество между училища, здравни центрове, родителски организации и местното управление, също ще бъде факт, чак след няколко години.

Толкова много неща можем да направим, за да имаш добро бъдеще

От днес майка ти и аз се ангажираме всеки ден да допринасяме за това. Предизвикателствата са твърде много и твърде сериозни и не можем да губим време.

Ти си новият член на семейство Chan Zuckerberg и си причината ние да основем Chan Zuckerberg Initiative, благодарение на която ще можем да помагаме на хората по света да развиват потенциала си. Инициативата ни е съсредоточена върху индивидуалното образование, здравеопазването, комуникацията между хората и създаването на сплотени общества.

Ще дарим 99% от акциите си във Facebook (което се равнява на 45 милиарда долара) за доброто на тази мисия. Искаме да направим каквото можем, за да направим света по-добър.

Ще дадем повече подробности през следващите месеци, защото сега сме твърде ангажирани с родителските си задължения, ритъмът ни на живот напълно се промени.

Можем да направим всичко това, защото зад нас стои голяма и силна общност. Благодарение на всеки, който има регистрация във Facebook, ние разполагаме с възможността да осигурим по-добро бъдеще за следващото поколение.Дължим всичко постигнато също на експерти, партньори и на всички прекрасни хора, които допринесоха за успеха ни.

Ние можем само да подпомагаме тази общност и тази инициатива, защото сме заобиколени от любящо семейство, приятели, които ни подкрепят и чудесни колеги. Пожелаваме на всекиго да има този късмет.

Макс, ние много те обичаме и поемаме отговорността да направим света по-добро място за теб и децата ти. Пожелаваме ти да изпиташ един ден същата любов, щастие и надежда, каквито изпитваме ние към теб сега.

Нямаме търпение да видим каква ще е твоята мисия

С обич,

Мама и татко