Увредената коса става чуплива, суха и с нацепени краища. Има редица начини да се преборите с тези проблеми у дома или в специализирани салони, но най-важното е да не стигате до момента, в който косата ви ще има нужда от вече лекарска помощ.

За това е добре да спазвате профилактични мерки.

Без дори да подозираме за това, всеки ден подлагаме косата си на тежки изпитания – сешоар, натоварващи прически, стегнати фиби... Избягвайте тези врагове на здравата и красива коса и прочетете какво още може да развали вида на вашата естествена „корона“.

1. Всичко започва от банята

Косата е най-уязвима, когато е влажна или мокра. Водата разрушава естествените водородни връзки в косъма, те се възстановяват само след изсъхването. Затова не бива да се решите веднага след къпане. Ако ползвате гребен за нанасяне на балсам, вземете такъв с широки зъбци или още по-добре мека четка. Всичките продукти (шампоани, масла и балсами) се разпределят по косата от върховете към корените.

2. Внимавайте с кърпите

Кой не е виждал жена да излезе от банята с „чалма“ от хавлиена кърпа на главата? Но, както се оказва, покриването на мократа коса може да й навреди сериозно. Както споменахме и по-горе – влажната коса е особено уязвима. Кърпата може да я стегне, да предизвика разтягания и скъсвания, а триенето на хавлията в косъма го лишава от естествената му защита, от блясъка му. Много е важно също така да не търкате косата с кърпата при подсушаване. След измиване просто попийте косата с хавлия, а после нанесете балсам, който няма нужда от измиване (веднъж седмично) или кокосово масло (то задържа ефективно влагата в косъма и го прави по-гладък). Ако си правите маска с растително масло за цялата нощ, покрийте косата първо с найлон, а после с кърпа. Така косъмът няма да се разрушава при триенето с тъканта.



3. Без пържене със сешоар

Според някои стилисти въздействието на сешоара върху косата е подобно на това на фритюрника върху картофите... Твърде дългото излагане на косата на горещ въздух довежда влагата в косъма до кипене и на повърхността му се образуват мехурчета и дори изгаряния. Ако все пак ви се наложи да сушите косата си с горещ сешоар, направете го бързо, без да държите стуята въздух насочена твърде дълго към едно и също място. Най-безопасни са сешоарите с йонна технология, както и керамичните и турмалиновите такива.

4. Променяйте стила си

Носенето на една и съща прическа може да увреди косата. Ако сте свикнали да ходите на конска опашка, сменяйте поне височината й. Същото важи и за кока, а за плитките можете да променяте посоката на плетене или самата оплетка. Постоянно повтарящата се прическа стресира косата, тъй като натоварва винаги едно и също място.

Обърнете внимание на най-новите модели шноли и ластици за коса – те са по-безопасни и на практика не увреждат косата. Дори и супер-безопасните аксесоари обаче ще ви навредят, ако са много твърди.

5. Косата се уврежда и докато спите

Затова ползвайте копринени калъфки за възглавница. Те не попиват влага и затова оставят кожата и косата овлажнени, при това не оплитат и не чупят косата. Памукът и ленът само вредят на гривата ви. Впрочем, ако обичате да носите кърпи и шалове, обърнете внимание на плата, от който са направени. Сатенът и коприната са най-подходящите тъкани.