Винаги разделяйте дрехите си на две сезонни групи – есенно-зимна и пролетно-лятна

При настъпването на даден сезон веднага приберете по-назад дрехите от другия, за да имате пред очите си само нещата, които ще носите тук и сега.

Никога не изхвърляйте тоалети веднага след приключване на модния сезон

Напълно възможно е много от тях да станат пак актуални идната година и да ви позволят да спестите средства за нови дрехи. Ако пък модните тенденции са се променили, но дрехите все още са в отлично състояние, запазете най-скъпите и бутикови тоалети като бъдеща антикварна ценност, а евтините изхвърлете или ги “повишете” в звание “работни дрехи”.

Най-големите врагове на дрехите са прахът, светлината и молците

Можете да защитите тоалетите си като ги държите в затворен шкаф/гардероб, оставяйки свободно пространство между тях (за циркулация на въздуха) и ползвайки специални средства срещу молци (те трябва да се сменят редовно). Кожените ви палта и дрехите от естествена вълна трябва да висят на дървена закачалка със специална платнена калъфка. Никога не закачайте дрехите си на телени закачалки – те само нарушават формата им.

Чистите дрехи не се “развалят”

Затова преди да приберете тоалетите си в гардероба и обувките си в кутиите, проветрете ги, изперете ги или ги дайте на химическо чистене. Следвайте инструкциите за пране – ако пише, че ръчното пране не се препоръчва, сигурно има причини за това. Така няма да плачете над избелялата дрипа, в която се е превърнала любимата ви копринена рокля.

Дрехи "на склад"

Дрехите, които сте оставили за следващия сезон или пък “на склад” трябва да се приберат в големи картонени кутии или куфари. Опишете съдържанието на хартиен етикет, който да виси отвън – иначе може да забравите какви “съкровища” притежавате.