Леонардо Ди Каприо вече за шести път беше номиниран за най-голямата награда за годината "Оскар", която досега така и не е спечелил. Дали тази номинация ще му донесе мечтаната статуетка или не, ще разберем в края на февруари. Засега решихме да си припомним за кои свои роли Лио се е надявал напразно на "Оскар" преди.

На 28 февруари ще се състои 88-ата церемония по връчване на наградите "Оскар". За поредна година преди награждаването се вдига шум около личността на Леонардо Ди Каприо. Това май се случва независимо дали актьорът е номиниран или не - през миналия сезон Лео не беше в списъка на щастливците, но пресата все така с удоволствие споменаваше името му. Разбираме журналистите - странно е да има толкова много номинации и нито една награда. Обидно е и това, че актьорът дори не беше номиниран за ролята си в нашумелия филм "Титаник". Творбата на Джеймс Камерън спечели 11 награди, но изпълнителят на главната роля остана забравен. Е, когато си на 23 години, можеш лесно да преживееш липсата на "Оскар" на фона на световната известност и любовта на милиони зрителки. С годините обаче актьорските амбиции си казват думата. На 40+ човек вече иска и професионално признание на таланта си, а не само поклонения от страна на тълпата. В това на Лео "почти" му върви от дълги години.


"Защо тъгува Гилбърт Грейп", 1993 г.



Ди Каприо беше номиниран за пръв път за "Оскар" през 1994 г., когато беше едва на 19 години. Във филма на Ласе Халстрьом "Защо тъгува Гилбърт Грейп" по едноименния роман на Питър Хъджис Лео изигра второстепенната роля на бавноразвиващия се младеж Арни Грейп. Всички са принудени да наглеждат героя му - роднините, приятелите, съседите му. Щом остане сам, той веднага тича към водонапорната кула, от която може лесно да падне и да си счупи врата.

Младият актьор се справи с ролята толкова убедително, че беше номиниран едновременно за две престижни награди- "Златен глобус" и "Оскар" за най-добра второстепенна роля. Лео обаче така и не получи нито една от статуетките. Първият му "Оскар" беше отмъкнат от актьора Томи Ли Джоунс.


"Авиаторът", 2004 г.



За втори път Ди Каприо беше номиниран за "Оскар" през 2004 г. за най-добра мъжка роля във филма на прочутия режисьор Мартин Скорсезе "Авиаторът". Героят на Лео е американският изобретател Хауърд Хюс. Той мечтае да създаде нов универсален самолет и да заснеме гениален филм, тъй като освен с инженерство се занимава и с режисура. Проблемът е, че Хюс е тежко болен - лекарите му приписват психическо разстройство, което по онова време не може да се излекува.

Леонардо отново беше номиниран едновременно за "Оскар" и за "Златен глобус". Американските киноакадемици го оставиха без награда, но Холивудската асоциация на чуждестранната преса най-сетне удостои актьора със заслужен "Златен глобус". Освен тази награда, която се смята за втора по престиж след "Оскар", Ди Каприо получи признание и от MTV Movie Awards. "Оскарът" за най-добра мъжка роля беше присъден на Джейми Фокс за ролята на Рей Чарлз във филма "Рей".


"Кървав диамант", 2006 г.



Драмата на режисьора Едуард Цвик "Кървав диамант" донесе на Лео трета номинация, пак за най-добра мъжка роля. Ди Каприо изигра една от главните роли във филма - тази на Дани Арчър. Дани е отракан контрабандист, който иска да стане собственик на един крайно рядък и невероятно скъп розов диамант. Заради този камък Арчър дори е готов да избяга от затвора с риск за живота си. В крайна сметка главният герой загива, след като успява да извърши едно благородно дело - дава на своя приятелка журналистка информация за незаконната продажба на "кървави" диаманти. Дори и този трогателен завършек обаче не помогна на Ди Каприо да получи "Оскар" през 2007 г. Победител тогава стана Форест Уитакър за участието си във филма "Последният крал на Шотландия" на режисьора Кевин Макдоналд.


"Вълкът от Уолстрийт", 2013 г.



За този филм през 2014 г. Ди Каприо беше номиниран едновременно за най-добра мъжка роля и за най-добър филм в качеството си на продуцент. В лентата на Мартин Скорсезе Лео изпълни ролята на бездушен брокер, готов да мине по трупове за собствената си изгода. Джордан Белфорт разбира се има някаква съвест, но тя е скрита толкова дълбоко, че човек трудно се досеща за съществуването й. За да заглуши виковете на сърцето си, които стават все по-силни с всеки изминал ден, героят на Ди Каприо дави мъката си в алкохол и взима наркотици. Той е ярък съвременен образ, при когото жаждата за печалба надделява над човечността. Тук съзрелият и възмъжал Ди Каприо сякаш разкрива цялата мощ на таланта си и се откъсва окончателно от досадното амплоа на романтичен герой. Но и това не му помогна да спечели мечтаната награда. "Оскар" за най-добра мъжка роля получи Матю Макконъхи, а наградата за най-добър филм беше присъдена на "12 години робство" на Стийв Маккуин.


"Завръщането", 2015 г.



88-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 28 февруари тази година. Леонардо Ди Каприо засега не коментира номинацията си, но други го правят с удоволствие. Интернет е препълнен с мемове, в които шегаджии си представят как актьорът ще реагира на поредния си провал. Наистина ли за Лео е толкова важно да получи тази дългоочаквана награда? Няма как да знаем. Но каквито и награди да спечели за участието си във филма на Алехандро Гонзалес Иняриту, Ди Каприо несъмнено е отбелязал успех. Сигурно всеки актьор мечтае за подобен персонаж. Хю Глас в изпълнението на Леонардо е много убедителен и ефектен. Има обаче и сериозни конкуренти - Браян Кранстън ("Тръмбо" на Джей Роуч), Майкъл Фасбендър ("Стив Джобс" на Дани Бойл), Еди Редмейн ("Момичето от Дания" на Том Хупър) и Мат Деймън ("Марсианецът" на Ридли Скот). Дали "Оскар-2016" ще стане поредния пропуск на Ди Каприо или актьорът най-сетне ще получи заслужено признание, ще видим в края на месеца.