Автор
Woman.bg

Пет съвета за безпроблемна почивка в чужбина

Най-сетне идва дългоочакваната отпуска и започвате да стягате куфарите. Любими дрехи, бански, карти на непроучените все още страни…

Сякаш нищо не сте забравили. Но трябва да се погрижите и за евентуалните проблеми, които могат да помрачат почивката ви. Предлагаме ви пет полезни съвета:

Около света без часова разлика



Кой не е чел като малък романа на Жул Верн “Около света за 80 дни”? И кой не помни главния му герой, който не само е успял да направи тази рекордно бърза обиколка, но и да пристигне с едно денонощие по-рано? И всичко благодарение на това, че е печелил по 4 минути при всяко пресичане на меридиан. Точно тази разлика във времето се нарича часова разлика и тъкмо тя може да ви провали първите дни от почивката.

С един самолетен полет можем да пресечем няколко часови пояса наведнъж и ако броят им надвиши три, организмът ни ще има нужда от период на адаптация. През време на която ще страда от безсъние, неспокоен сън, загуба на апетит и дори смущения в храносмилането. Всичко това са възможните последици от рязка смяна на часовия пояс. И нищо чудно – човешкото тяло е програмирано за определени биоритми. Впрочем учените са открили, че пътуванията от изток на запад се понасят по-леко от тези в обратната посока.

Нашият съвет

Започнете да се готвите за пътуването седмица преди стартовата дата – лягайте си да спите половин час по-рано всеки ден. А през първите дни на почивката гледайте да не оставате на слънце по залез – според учените-хронобиолози с това може да затрудните приспособяването си към новия ритъм. Ако страдате от безсъние, не взимайте приспивателни, защото те ще разстроят още повече вътрешния ви часовник.

Ужас, комари!



Летният сезон се отличава с повишена популация на насекоми от различен вид и с различни размери. Най-разпространените са комарите. По света има около 300 вида комари, различни в различните страни. Затова ухапването от португалски комар може да бъде много по-неприятно за вас от ухапването от роден такъв, с който организмът ви отдавна вече е свикнал. Друг опасен вид насекомо е кърлежът, който е преносител на инфекциозни заболявания.

Учените отдавна са забелязали, че комарите хапят точно определени хора. Колкото и безнадеждно да ви звучи това, пригодността ви за жертва на прелитащ комар е програмирана генетично на 85 %. Женските комари (а именно те хапят) имат много силно обоняние и могат да си изберат жертва по миризмата на кожата на разстояние от 50 метра. Така че колкото сте по-спокойни и неподвижни, толкова по-добре за вас.

Нашият съвет

Специалистите препоръчват редовното ползване на препарати срещу комари (намазване или пръскане през 2 часа), като се напръсква не само кожата, но и дрехите. Веществата, които отблъскват комарите, запазват ефективността си по-дълго по дрехите, отколкото на кожата. А това, че комарите се плашат от ултразвукови прибори и ултравиолетови лампи е мит. Ако смятате да посетите страна, в която се въдят маларийни комари, ползвайте мрежи против комари, напоени със специален разтвор.

Аптечката



Дори и да отивате в най-цивилизованата страна на света, същинско безумие е да не си вземете лекарства. Първо – не всички лекарства, с които сте свикнали, се продават в чужбина без рецепта. Второ – лекарствените препарати излизат на пазара под различни имена, а човек не винаги помни името на активното съдържащо се в тях вещество. И трето – определено лекарство може да ви потрябва и през нощта, и то на място, където няма денонощна аптека.

Решението е да си носите необходимия минимум медикаменти. Изобщо не е трудно да си съставите правилно аптечката. Само не забравяйте, че съдържанието й не зависи само от специфичните ви заболявания, но и от типа почивка, която планирате.

Ходенето на сафари и спането в бунгало нямат нищо общо с почивката в петзвезден хотел. Що се отнася до формата, в която ще носите лекарствата си – хапчетата и капсулите са по-добрият вариант. Сиропите не могат да издържат дълго на топло след отваряне на шишето, а свещичките могат лесно да се стопят. Непременно си носете и листовките, дори ако използвате дадените лекарства отдавна. В новите климатични условия могат да се проявят странични ефекти, с които все още не сте се сблъсквали.

Нашият съвет

Отпускарите най-често забравят да си вземат антибиотици за лечение на инфекции на пикочнополовите пътища (лесно можете да развиете цистит дори и при топло време), лекарства против киселини, термометър (непременно нечуплив), капки за очи и препарати за възстановяване на водно-киселинния баланс. И, разбира се, болкоуспокояващи.

Рядко щастие



Най-разпространеното заболяване при пътуване е разстройството. Случва се на всички – деца и възрастни, хора с проблемен стомах и хора с напълно здрава храносмилателна система. Но все още няма измислено профилактично хапче против разстройство. Ако проблемът продължи да ви измъчва и след завръщането у дома, непременно потърсете лекарска помощ. Повечето екзотични болести имат симптоми на безобидни заболявания, което затруднява диагностиката им. Ако имате съмнения за сериозно заболяване, обърнете се към специалистите по инфекциозни и паразитни болести.

Нашият съвет

Пийте вода само от бутилки, които са били херметично запечатани и отворени пред очите ви. Избягвайте и леда и сладоледа (човек никога не знае с каква вода са замразени). Белете всички плодове, които ядете и избягвайте ястията от сурово месо, риба и непреварено мляко.

Ваксинирайте се



Често заминаваме за централна и югоизточна Азия или Африка, пренебрегвайки ваксините. Т.е., разчитаме само на късмета си. А при пътешествие човек попада в непривични за него климатични условия, което повишава риска от инфекциозни заболявания. И то не само екзотични такива, но и хепатит А и В например. Точно затова трябва да си направите разумна преценка за необходимостта от ваксинация и вероятността да развиете неблагоприятна реакция към ваксината по време на почивката. Не забравяйте, че ваксините рядко съдържат живи причинители на заболявания – най-често субстанцията им включва само част от обвивката на вируса, която не може да ви разболее.

Нашият съвет

При планирано пътуване в Африка и Южна Америка задължително се ваксинирайте от жълта треска. За пътешествията в тропиците се препоръчват ваксини срещу дифтерит, полиомиелит, тетанус и морбили. Задължителна е профилактичната противомаларийна химиотерапия (препаратите и дозировката им се избират от лекуващия лекар). Поклонниците, отиващи в Мека, е добре да си направят антименингококова ваксина. При пътуване в страните на централна и югоизточна Азия и Африка се препоръчват ваксини против хепатит А и В и коремен тиф.