Дори не сте подозирали колко е полезно да спим без пижама или нощница.

Всъщност това е едно от задължителните условия за пълноценен сън и съответно за по-добро здраве и настроение. Вижте кои са петте причини да спим голи:

1.Сънят е по-качествен

Този факт е научно доказан и не е никак за подценяване. За да бъдем здрави ни е необходим около 7 или 8 часа сън, а когато спим без пижама или нощница, правим почивката си по-пълноценна.

2.Подпомага баланса на мелатонин в тялото

Мелатонинът в организма се произвежда от епифизната жлеза, а когато спим облечени, температурата на тялото ни се покачва твърде много и баланса на мелатонина се нарушава, тъй като функцията на тази жлеза е възпрепятствана.



3.Възстановява баланса и на кортизола

Както вече споменахме, когато спим голи, температурата на тялото ни се регулира правилно и това подпомага много полезни процеси в организма ни. Един от тях е и подобряването на баланса на кортизол. Когато той не е нормализиран се чувстваме раздразнени, теглото ни се повишава и би могло да предизвика и други смущения, свързани със здравето ни.

4.Подобрява интимния ни живот

Ако споделяте едно легло с половинката си, навикът да спите необлечени, ще подейства положително върху отношенията и близостта ви. Допирът на неговата кожа с вашата възбужда окситоцина, известен още като "хормона на любовта", който премахва стреса и намалява апетита. Накратко - вие сте щастливи и във форма.



5.Прави ни по-общителни

Защото балансира сакралната ни чакра, която съответства на отношенията ни с околните, на самочувствието ни и на начина, по който изразяваме себе си. И когато тя е в баланс и ние сме спокойни и щастливи от живота.