Омръзна ли ви вече да посрещате Новата година с шампанско, руска салата и сандвичи от франзела? Време е да измислим нещо ново и интересно!

Предлагаме ви да промените традиционното новогодишно меню и да организирате тържество в нов стил.

Всеки един парти мениджър ще ви каже, че партитата стават най-сполучливи тогава, когато прецизната подготовка се съчетае с решение "на място".

При желание ще можете да организирате тържеството дори и само за един ден. Изберете сами националния стил, който ще допадне повече на компанията ви и направете Новата година весела и незабравима!

Мексиканска Нова година

Вашата основна задача ще е да създадете настроение, което да е пикантно и огнено като мексиканската кухня. Изобщо не е трудно да имитирате мексикански пейзаж в собствения си апартамент. Използвайте кактуси например. Украсете ги с играчки за елха и гирлянди, подредете ги в дома си и готово - вече сте в мексиканската прерия.

Не забравяйте и дрехите. За мъжете ще е достатъчно да носят ярки сомбрерота (те лесно се правят от картон), докато момичетата могат да се вживеят в образа на "Бандитките" Салма Хайек и Пенелопе Круз. За да стане още по-весело, опитайте се да имитирате мексикански оркестър или да изпеете някой мексикански шлагер с китара. Можете и да се ограничите с различни сценични номера. Най-важното е на всички да им е забавно и интересно.

Музиката

За такова тържество най-подходяща ще е латино-музиката. Можете да комбинирате няколко направления - да подгреете вечерта с регетон, използвайки изпитани хитове от жанра (Шакира и Дженифър Лопес). Когато празничното настроение на гостите ви вече е на ниво и на всички им се танцува, можете да преминете към по-живи латино-песни.

За трапезата

Тортиля с доматена салца

Затоплете 2 супени лъжици краве масло да омекне и омесете еластично тесто. Усучете го на лента, нарежете го на 12-14 равни по размер парчета, оформете ги на топчета и оставете тестото да "втаса" за около 20 минути, като го покриете с кърпа или салфетка.

После разточете топчетата на тънки палачинки. Изпържете ги от двете страни в тиган с тефлоново покритие без мазнина. На повърхността на тортилите трябва да се появят мехурчета.

За да приготвите доматената салца вземете 4 твърди домата и ги обелете, като преди това ги попарите във вряла вода за 3 секунди и веднага ги изстудите със студена вода. Нарежете на ситно средно голяма глава кромид лук и изчистена от семките люта чушка. Добавете ситно нарязаните домати, лимонов сок и сол. Салцата може да се сервира отделно в купичка.

Коктейл "Иглата на кактуса"

Смесете в шейкър текила, водка и тоник в съотношение 2 към 1 към 1. Добавете и начупен лед. Коктейлът трябва да се сервира украсен с резен лимон.

Италианска Нова година

Италианската Нова година се свежда основно до италианската кухня и италианската музика. Но костюмите също са от значение - предложете на гостите си за една вечер да се превърнат в герои на венецианския карнавал. Например гондолиери, пиеро или пък куртизанки. Маскеният бал ще внесе елемент на интрига - кой ли се крие под тази маска?

Но не бъдете твърде загадъчни и сериозни зад маската. Трябва да се забавлявате шумно и весело, както е прието да се прави в Италия. Пейте заедно и на висок глас песните, които знаете и не забравяйте прекрасния италиански обичай да изхвърлите ненужните стари вещи през прозореца след дванадесет часа, но на сутринта не забравяйте да ги съберете и изхвърлите.

Когато гостите ви се уморят от шумната веселба, направете игра-конкурс за най-добър познавач на италианската кухня. Още по-забавен ще е конкурсът за най-добър познавач на италианските шлагери.

Музиката

Италианската музика е много мелодична, а за подобно тържество подборът на песни изобщо няма да е труден. Подходящи ще са безсмъртните хитове на Адриано Челентано и Тото Кутуньо. Експериментирайте и не забравяйте да пускате по-разнообразни песни - както бавни, така и живи, за да може всеки един от гостите ви да се прояви на дансинга.

За трапезата

Чига по-милански

Обелете кожата на рибата и я нарежете на хапки. Задушете я в бяло вино със ситно нарязан лук и пак ситно нарязани и леко запържени в краве масло домати. После поставете рибата на широка чиния.

За соса - разбъркайте брашно и краве масло и излейте сместа в рибения бульон. Сосът се прецежда, после се добавя сметана и разбит яйчен жълтък. Във вече готовия сос добавете препържени в масло печурки и залейте рибата със сока, който са пуснали. Подредете около рибата фигурки, направени от тънко разточено столистно тесто и изпечени на фурна.

Коктейл Dolce Vita

Смесете портокалов ликьор и Амарето в пропорция 1 към 1. Добавете начупен лед и разбийте с шейкър. Коктейлът се сервира украсен с резен портокал.

Скандинавска Нова година

Скандинавската Нова година е най-добре да се отпразнува някъде в гората, в къща от дърво със спретнати покривки и пердета по прозорците. Това ще е идеалното тържество за онези, които са решили да празнуват на вилата си. Простият уют на къщата на село се доближава максимално до атмосферата на снежна Лапландия.

В скандинавските страни на Нова година е прието всички заедно да пеят химн за настъпващата година. Вие можете да изберете за целта която и да било "зимна" песен. Най-важното е след като часовникът удари дванадесет часа да видите кой ще ви дойде на гости - рус или тъмнокос човек. Ако е рус, годината ще е благополучна, а ако е тъмнокос - не толкова.

Може предварително да се разберете с някой ваш рус приятел. А след края на тържеството непременно излезте на чист въздух. Карайте зимни кънки или ски, може би дори шейна. Скандинавците обичат да прекарват новогодишните празници с различни зимни развлечения и игри.

Музиката

Скандинавската музика не е за всеки, някои гости могат да се почувстват отегчени или раздразнени от специфичното й звучене. Хубаво ще е да подберете колекция от най-добри песни. Ако не сте сигурни, че гостите ви ще изтърпят достатъчно дълго този музикален съпровод, подгответе си и резервен вариант. Например народни келтски песни.

За трапезата

Краставици с риба

Сварете филе от риба и го смелете с месомелачка два пъти с най-ситната решетка. Добавете краве масло и сметана и разбийте получената смес. Вземете мариновано филе от херинга и го нарежете на ситно с варено яйце. Смесете полученото пюре и побавете капка оцет. Разрежете краставиците по дължина, изкарайте сърцевината и напълнете получените лодки със сместа. Украсете отгоре с настърган хрян и магданоз.

Коктейл "Снежни искри"

150 милилитра водка, по възможност с лимон, 30 милилитра лимонов сок, натрошен лед и резен лимон. Сервирайте в чаши, украсени по ръба с кристална захар.

Японска Нова година

Този вариант ще допадне на феновете на японската кухня. Новата година в японски стил автоматично изключва седенето на маса, тъй като ще ви се наложи да седите на пода. За да създадете японска атмосфера, сложете параван и украсете дома си с червени панделки и златни звънчета, както и с различни източни талисмани във вид на дракони.

Японската елха трябва да е издържана в духа на минимализма, а костюмите на гостите да наподобяват такива на самураи и гейши. Прекрасна идея ще е конкурсът за най-красива гейша, включващ танци и дефилиране. Японците имат една новогодишна традиция - Новата година настъпва тогава, когато прозвучи и последният сто и осми удар на камбаната.

Използвайте това и позволете на всеки един от гостите да бие камбаната няколко пъти, пожелавайки си нещо. Направете си и японски театър. Първо такъв, в който всички роли се изпълняват от мъже, а сценария го измислят жените, а после обратното.

Музиката

Гостите ви едва ли ще са наясно с тънкостите на японската музика. Така че подберете танцувални песни по ваш вкус, които да не издават твърде очевидно националната си принадлежност.

За трапезата

Скариди с кафяв сос

Изчистете и нарежете едри скариди. Нарежете на продълговати ленти праз лук (бялата част) и джинджифил в пропорция 3 към 1 и ги смесете. Поставете скаридите в чиния, посипете ги със сместа, залейте ги със сос и ги украсете с лимонов резен.

За соса - 300 гр. соев сос, 50 гр. сусамово олио, 100 гр. оризова водка, 100 гр. концентриран пилешки бульон (може да разтворите кубчета), 20 гр. оцет балзамик.

Коктейл "Огнената Фуджи"

Сипете студен малинов сироп в чаша и добавете четири пъти повече затоплено саке. Изпийте веднага, без да бъркате.

Американска Нова Година

Американската Нова година може да се разиграе по сценарий от Дивия запад. Мъжете с удоволствие ще се превъплътят в неспретнати каубои, а дамите - в съблазнителни кабаретни танцьорки. Можете да скриете по джобовете и под роклите си пистолети, ако някой от гостите ви е отгледал две-три момчета със сигурност ще има пистолети-играчки.

Можете да се вживеете и в гангстерските войни от времената на Ал Капоне. Мъжете ще са с костюми и шапки, а жените със сатенени рокли и прически и грим в стил Мерилин Монро.

Можете да направите и традиционно американско семейно тържество. Празнично сложена маса, хапване на традиционни ястия - пай и пуйка, а за финал - дружно пеене на песни.

Музиката

За тържество в американски стил ще ви трябва широк асортимент песни в стил рокенрол. Допустими са и други стилове, например диско с различно темпо.

За трапезата

Предястие "Каубой"

80 гр. варени аспержи, 40 гр. варен зелен фасул, 20 гр. пържен пилешки или гъши дроб, 20 гр. варени моркови, 40 грама мариновани гъби. Всичките продукти се нарязват на ситно, смесват се и се подправят с майонеза. Разрежете на две едри или средноголеми домати, отстранете сърцевината и ги обърнете с разреза надолу, за да се отече сокът. После ги напълнете със сместа и ги сервирайте посипани със ситно нарязан магданоз.

Коктейл 007

Размесете в шейкър 100 милилитра сухо мартини, 150 милилитра водка и 150 милилитра джин. Сервирайте коктейла с кубчета лед и маслинка.