Джин с тоник - свежаващо, ободряващо и подсилващо добрия дух питие. Когато обаче стане въпрос за него, най-честият спор е в каква консистенция да бъде забъркано. Вече решение на този казус има.

Чрез специален анализ британският учен Стюарт Бейл е достигнал до точните пропорции джин и тоник, при които вкусът на напитката най-добър, съобщи в. "Дейли телеграф".

Четете още: Кажете " ДА" на коктейлите

Общо взето идеалният джин с тоник трябва да е с 14% алкохолно съдържание или в пропорции 2:1 в полза на тоника, като се вземе предвид и водата от леда. Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът, уточнява още Бейл.

Според него също така за тази напитка далеч по-подходяща е широката чаша, вместо високата, както сервират в повечето барове сервират джина. От широката чаша далеч по-добре по-добре се усеща пълният аромат. Така се сервира напитката в Испания например.

"Осемдесет процента от вкуса се определя от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея", обяснява Бейл.

Четете още: 6 освежаващи коктейла

Относно другият голям спор при джина с тоник - лимон или лайм, ученият препоръчва първото.

"Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?" - каза Бейл, но призна, че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо.

Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът, препоръчва Бейл, добавяйки, че тоникът задължително трябва да се държи в хладилника.

Източник: Bulevard.bg