Зимата устните лесно се изсушават и напукват, а дори и през лятото могат да пострадат от жегата или вятъра.

Кожата на устните се напуква много лесно, защото по нея няма мастни жлези, които да я покрият със защитен слой мазнина. Затова всякакви екстремни атмосферни условия довеждат до грапавост, лющене и дори болезнени рани. Напукване може да се получи и от постоянно облизване на устните, а продължителното овлажняване само ще изсуши кожата, задълбочавайки проблема.

В някои случаи причина за лошото състояние на устните е недостигът на витамини от група В. Опитвайте се да ядете повече продукти, богати на тези витамини. Хапвайте пълнозърнести храни, листни зеленчуци и ядки.

Защитавайте профилактично устните си, преди да излезете навън, като ги намажете с балсам за устни или крем. Подновявайте по-често покритието, особено след ядене, миене на зъбите или на лицето.

Когато е слънчево, ползвайте крем за устни с SPF-фактор. Червилото също може да предпази устните ви, но някои червила (особено по-трайните) изсушават кожата. Затова се старайте да ползвате червило с овлажняващи съставки.

През зимата слагайте овлажнител на въздуха в помещенията. Ако не разполагате с такъв просто оставете купа с вода на радиатора или до него. Сухият въздух е вреден за кожата, включително и за кожата на устните.

Четете още: Красив празничен грим

Ако обаче устните ви все пак са се напукали, предлагаме ви следните рецепти:

* Намажете обилно устните с вазелин и ги помасажирайте. Оставете вазелина за 2 минути, за да се омекоти кожата. После го отстранете заедно с люспите мъртва кожа – просто забършете с хавлиена кърпа, напоена с топла вода или внимателно почистете устните с четка за зъби (отново натопена в топла вода).

* Намажете устните с малко зехтин. Той омекотява кожата и я прави по-гладка.

Четете още: Направи си сама: Балсам за коса

* Смесете равни количества розова вода и глицерин. Нанасяйте тази смес на устните си 2-3 пъти на ден. Можете да ползвате и смес от две капки розово масло и чаена лъжица зехтин или бадемово масло.

* Намажете устните с масло с витамин Е.