Както е известно устните са уязвима част от лицето, защото при тях липсват мастни жлези, а това ги прави зависими и от най-малката промяна в метрологичните условия. За да се избегне появата на неприятни пукнатини, дразнене, лющене и сухота е изключително важно те да бъдат подхранени и омекотени.

Слънчевите лъчи през лятото увреждат и състаряват преждевременно нежната кожа на устните. Затова е необходимо да превърнете грижата за устните си в неразделна част от ежедневния си тоалет, особено през лятото.

Четете още: Идеалният пин-ъп грим

За да не губят влагата си винаги трябва да имат един пласт овлажняващ балсам. Най-добрата ежедневна грижа е хидратиращ балсам с витамини и слънцезащитни филтри.

Ефективен трик е разтриването на устните с четка за зъби или влажна кърпа. Ексфолирането може да стане и чрез скраб, която лесно може да си направите съвсем сами у дома. За целта смесете една чаена лъжица мед, една чаена лъжица сода и прибавете няколко капки зехтин.

За да направите кожата на устните си гладка, свежа и бляскава е добре да си направите и натурални маски за устни в домашни условия: Ето и няколко предложения от нас:

Подхранваща маска за устни

Смесете малко количество сметана и сок от моркови, нанесете получената смес върху устните си, изчакайте 5-7 минути и изплакнете с хладка вода.

За да не пресъхват устните ви, си направете следната маска

Смесете сок от краставици или моркови, мед, сметана и извара. Нанесете маската върху устните си, а след 15 минути ги намажете и с растително олио.

Ако пък искате да направите по-меки устните си и да премахнете пукнатините по тях, използвайте следната маска

Смесете настъргана ябълка с 1 чаена лъжица масло, след това нанесете получения балсам за 15 до 30 минути върху устните си. Изплакнете с хладка вода.