Херцозите на Кеймбридж, британският принц Уилям и съпругата му Кейт, присъстваха снощи на премиерата на новия филм на Стивън Спилбърг "Боен кон" заедно с 600 военнослужещи и ветерани, както и техните семейства, поканени от двамата херцози.

Режисьорът посочи преди прожекцията, че тяхното присъствие е чест за него, и приветства тяхната благотворителна инициатива да поканят действащи и бивши военни.



"Голяма чест е, че те (Уилям и Кейт) отделиха от времето си и то в полза на благотворителна организация. Чудесно е, защото тяхна беше идеята да се поканят ветераните да бъдат с нас тази вечер", подчерта Спилбърг, след като мина по червения килим на Лестър скуеър.



Филмът разказва историята на коня Джоуи, който е бил отгледан в идилично английско село, но е мобилизиран в кавалерията и изпратен във Франция по бойните полета на Първата световна война /1914-1918 г./. Неговият стопанин Албърт се хвърля да го търси сред ужаса на войната, в калта, в кръвопролитието на Голямата война, съобщава БГНЕС.



Филмът е номиниран за приза "Златен глобус". Ролята на Джоуи са играли десетина коне от цял свят и най-вече от Испания. Ролята на Албърт изпълнява 21-годишният британски актьор Джеръми Ървайн, който преди това е работил само за телевизията. Херцозите на Кеймбридж присъстваха на премиерата, за да подкрепят фондацията, основана през 2009 г. от принцовете Уилям и Хари.