Яйцата се съчетават отлично с домати. Възползвайте се от това и си направете вкусно ястие!

Тя ще е едновременно лека, засищаща и полезна. За соса ви препоръчваме оригинална комбинация от подправки – джинджифил, канела, кимион, мащерка.

Продукти:

За яйцата:

4 по-големи яйца
1 глава лук
2-3 резена бекон (може и кубчета сухари)
2 супени лъжици сметана (може и кисело мляко)
копър, зехтин, сол и черен пипер на вкус

За соса:

1 кг. домати
150 гр. червени чушки
50 гр. люта чушка
25 гр. джинджифил
50 мл. оцет балсамико
кимион и мащерка на вкус
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка сол
10 стръкчета карамфил
300 гр. пудра захар

Четете още: Закуската на Златка – 25 белтъка


Приготвяне:

Смесете всички подправки и ги счукайте. Предварително смелете в блендер чушката, лютата чушка и джинджифила. Нарежете доматите, смесете ги с останалите съставки в тенджера, залейте с вода и кипнете. Варете на бавен огън около час. Разпределете получения сос в буркани. Той може да се съхранява в хладилник около една седмица.

Загрейте зехтин в тигана. Нарежете на ситно лука и го запържете на среден огън до златисто. Оставете го настрана. Запържете бекона и също го оставете за после. За вегетарианци беконът може да се замени с препържени сухари или брускети. Намажете купичка за печене със зехтин. Поръсете с лук, разпределете отгоре сметаната или киселото мляко, поръсете с подправки, чукнете отгоре две яйца. Поставете купичките на водна баня (водата трябва да стига до средата на съдовете) и ги изпечете за 12-15 минути при температура 180 градуса. Преди сервиране добавете сос и поръсете със запържен бекон.