Гърция е прочута с вкусните си и интересни ястия – и тази рецепта не прави изключение. За автентичния вкус е важно да ползвате много подправки, които ще придадат неподражаем аромат на закуската ви.
Продукти:
3 супени лъжици краве масло
1 супена лъжица сметана
5 яйца
5 маслини
1 скилидка чесън
1/2 чаена лъжичка риган
1/2 чаена лъжичка мащерка
1 супена лъжица магданоз
50 гр. сирене фета
2 препечени филийки
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Загрейте фурната. Сложете на дъното на форма за печене масло и сметана и разбъркайте.
Оставете формата във фурната за 3-4 минути. Счупете яйцата в отделна купа и ги оставете настрана. В друга купа смесете маслините, зелените подправки и чесъна. Щом изтече посоченото време, извадете формите от фурната и бързо изсипете в тях яйцата и сместа от подправки и маслини. Поръсете отгоре със сирене фета, сол и черен пипер. Приберете формите обратно във фурната и печете още 4-5 минути, докато се сготвят жълтъците.
Сервирайте ястието горещо с препечени филийки.