Автор
Woman.bg

Печената тиква или завръщане към детството... с нови вкусове

Най-голямата тиква в света тежи 782,4 кг. Съществуват няколко сорта, които имат потенциал да надхвърлят 100 кг. Но не размерът и теглото имат значение, а хранителния състав.

Тиквата е богат източник на витамин А, който действа като антиоксидант, както и на витамини от групите В, С, Е, РР и Т.

Тя е нискокалорична, подтиска чувството на глад, а в същото време ускорява метаболизма. Усвоява се лесно, което я прави подходяща за консумация от деца и възрастни.

Тиквата поддържа стабилни нивата на кръвната захар, затова се препоръчва на диабетици.

Съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите и е ценна храна за хора, които работят с компютри. Богата е на вещества, които подобряват работата на нервната система, затова се препоръчва като лек срещу безсъние.

В тиквените семки се съдържат незаменими за организма аминокиселини. Те са богати на протеини, витамини и минерали, като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

Припомняйки ви колко полезна е тиквата, с новото Happy меню ще ви изкушим и с невероятни съчетания на тиква и суперхрани

Два десерта ще ви напомнят незабравими вкусове и аромати от детството - Печена тиква, както и Печена тиква с мед и орехи.

За почитателите на сладкишите има още ароматни съчетания: Печена тиква с мисо-маскарпоне крем и Брюле с тиква и стафиди.

Домашният пай с печена тиква е идеалната комбинация за сутрешно или следобедно кафе в есенните месеци.

Продължаваме революцията на суперхраните от цял свят в Happy, като в менюто ще откриете комбинация на тиква с чия и мака: Чия с печена тиква и мед и Мака шейк с тиква.

Известна като „храна за бягане”, чията се използва масово като енергиeн източник - изключително полезна е за хората, които живеят интензивно и спортуват.

Любопитен и малко известен факт е, че Маката е естествен афродизиак, тъй като стимулира либидото, има благоприятно влияние върху хипоталамуса и нормализира нивата на тестостерон, прогесттерон и естроген. Тази супер храна увеличава енергията, издръжливостта и кислородното съдържание в кръвта, поддържа ендокринната система и щитовидната жлеза. Тя е добро средство срещу стрес и лоши мисли, заради повишеното ниво на серотонин, известен като „хормон на щастието”. Комбиниран с тиква, шейкът с мака е супер здравословен и дава енергия и позитивна нагласа.

Заповядайте в Happy, за да опитате новите изкушения с тиква – здравословни, ароматни и невероятно вкусни!