Американските учени все по-сериозно предупреждават, че една от причините за напълняване е така нареченото емоционално преяждане.

Когато са в стрес, хората не мислят какво точно ядат, а от друга страна инстинктивно се стремят да похапнат по-вкусна за тях храна. Те не обръщат достатъчно внимание в такъв момент и на големината на порциите.

Четете още: Джесика Алба: И аз имам целулит

Според експертите по хранене не е трудно човек да се справи с този проблем, стига да се научи, че когато е в стрес и му се иска просто да похапне, трябва да си представи своето бъдеще в позитивен аспект. Това обаче не винаги е толкова лесно и е нужен в голяма степен самоконтрол над емоциите.

В експеримент с 315 доброволци, които били предимно студенти, е установено, че когато младежите изпадали в затруднение при разрешаване на определен проблем, те започвали да ядат нездравословни храни. Когато били позитивно настроени и доволни от работа си, младежите първо похапвали по-малко, и второ, стремели се да изберат полезни за тях храни. Мнозина предпочитали плодове и то в малки количества.

Лекарите съветват, когато хората преживяват чувство за неудовлетвореност, недоволство от неуспешно разрешена задача, семейни негативни проблеми, да не посягат веднага към храна, а целево да си представят положителни моменти от бъдещето си. Дори представата за сбъдване на някоя мечта би могла да помогне срещу емоционалното преяждане.

Четете още: Фърги изглежда страхотно в тесни дънки!