За 12 порции

за плънката:

1 кг. картофи

300 гр. краве/овче сирене

праз или пресен лук- 1 връзка

2 яйца

1 ч.л. чубрица

сол и черен пипер на вкус

масло- 50 гр.

За тестото;

300 гр. брашно

3 яйца

1 ч.л . сол

20 мл. зехтин

Начин на приготвяне:

Замесваме тестото /по-твърдо/ с изброените продукти и го оставяме в хладилник за около 1 час. През това време обелваме картофите, настъргваме ги и ги бланшираме във вряща подсолена вода за около 7-8 мин. Изцеждаме ги добре и ги смесваме със задушения пресен лук или праз, натрошеното сирене и яйцата. Овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Разточваме тънки кори от тестото. На дъното на тиган намазан с масло, редим кора, плънка, пак кора, плънка и накрая пак кора. Загъваме добре. На слаб огън на тиган готвим около 10 мин. от всяка страна, като добавяме още малко масло или зехтин. След готовност, трябва да престои поне 20 мин. преди консумация.

*рецептата е предоставена от предаването на Ути Бъчваров „Животът е вкусен”