Пасивното пушене може да доведе до затлъстяване, показва ново изследване.

"Хората, които живеят с пушачи, особено децата, имат сериозен риск от сърдечно-съдови заболявания или проблеми с метаболизма", казва проф. Бенджамин Бикман от Университета Бригам Янг в Юта, САЩ.

Пасивното пушене вреди на организма, защото вторичния дим съдържа повече от 4000 химикала, много от които са дразнещи или токсични, а за някои се знае, че предизвикват рак.

Четете още: Полезните свойства на червеното цвекло

Проф. Бикман и неговият колега проф. Пол Рейнолдс изследвали връзката между цигарения дим и метаболизма. Те искали да открият как пушачите стават резистентни към инсулина, което води до натрупване на килограми. Те провели изследването си върху мишки, които били изложени на цигарен дим и е анализирана реакцията на метаболизма им. Мишките пасивни пушачи са напълнели.

На клетъчно ниво димът е накарал липид, наречен керамид, да промени митохондриите в клетките. Това причинява нарушение на нормалните клетъчни функции и забранява на клетките да реагират на инсулина.

"Когато човек стане резистентен към инсулина, тялото му се нуждае от повече инсулин. Когато нивото на инсулина се увеличи, в организма се произвеждат мазнини", обяснява проф. Рейнолдс. Ключът към преодоляването на ефекта от пасивното пушене е да се потисне керамида. Учените открили, че мишките, лекувани с мириоцин, който блокира керамида, не напълняват, нито имат проблеми с метаболизма.

Четете още: Срещите с приятели преборват есенната меланхолия