Тютюнопушенето е фактор за развитие на сърдечни и белодробни заболяване, но оказва се, не само. Изследователи от университета на Манчестър са открили, че пушенето, включително и пасивното, повишава риска от загуба на слуха.

Резултатите от изследването на д-р Пиър Дейус от Центъра за човешка комуникация и глухота към университета са публикувани в сп. Journal of the Association for Research in Otolaryngology.

Те се базират на данните от 164 770 възрастни британци на възраст между 40 и 70 години, участвали по-рано в мащабен здравен проект за изследване на слуха между 2007 и 2010 г.

Четете още: 3 начина за успокояване на главоболието

Според изследователския екип вероятността при пушачите да загубят слуха си е 15% по-голяма, в сравнение с групата на пасивните пушачи и непушачите, общо. В сравнение с непушачите обаче при изложените на вторичен дим рискът от задълбочаващи се проблеми със слуха е 28% по-голям.

Рискът от глухота нараства и спрямо броя изпушени цигари седмично и продължителността на навика, като показателите се подобряват в известна степен при отказ него.

Все още не е ясна причината, поради която пушачите или изложените на вторичен дим губят слуха си. Факт обаче е, че при тази група хора често е налично сърдечносъдово заболяване, което пък от своя страна е свързано с понижаване на слуха. Възможно е проблемът да се дължи и на токсини от тютюневия дим, предполагат от научния екип, пишат от dnes.bg

Четете още: Веганската храна намалява риска от сърдечни болести