Учените открили, че една обикновена банкнота е дом на 26 000 бактерии, които могат да бъдат опасни за нашето здраве.

Макар че две трети от нас смятат, че пипането на банкноти и монети е нехигиенично, само един на всеки пет европейци си мие ръцете, след като е пипал пари.

Проучването е проведено в 12 държави в Европа сред повече от 9000 потребители и показва, че европейците опитват да се преборят с вредния навик да не си мият ръцете, след като са пипали пари. Според учените, парите са по-мръсни и от превозните средства на градския транспорт.

Върху една монета от един паунд могат да бъдат открити повече бактерии, отколкото върху тоалетна чиния, която се почиства редовно. Почти половината от британците, обаче признават, че не си мият ръцете, след като са докосвали пари. Мъжете по-често избягват миенето на ръцете в сравнение с жените. 55% от мъжете и 405 от жените на Острова пропускат миенето. Във Франция и Унгария най-добре знаят колко мръсни могат да бъдат парите, но и там повечето хора не мият ръцете си. 43% от британците смятат, че парите са чисти. Те са най-малко склонни в цяла Европа да мият ръцете си, също като хората в Дания.

Според психолога Дона Доусън, хората трудно правят негативни асоциации с парите, защото те са израз на успеха, който постигат. "Макар че знаем, че парите са източник на микроби и бактерии, ние не свързваме болестите с държането и пипането на пари", казва тя.

Изследването на MasterCard показва, че 4 на всеки 10 европейци твърди, че ще опита да спазва по-добра хигиена и смята, че безконтактното плащане ще помогне за това. Повече от половината анкетирани казва, че предпочита да използва безконтактното плащане, вместо да докосва мръсните пари.

Проучването е проведено от MasterCard и Университета в Оксфорд. Резултатите показват, че една евро банкнота съдържа 26 000 бактериални колонии, а британските паундове са най-мръсни, наред с датската крона и руската рубла.

Източник: БГНЕС