Днешно време в магазините можете да намерите широк асортимент от продукти, съдържащи овес – овесени ядки, мюсли, овесени бисквити и хлебчета и редица други лакомства.

Това не е случайно – овесът се отличава с добри вкусови качества и много полезни свойства. Най-хубавото е, че овесените продукти са чудесно средство за прочистване на чревния тракт от застояли се отпадъчни вещества. А прочистването на стомашно-чревния тракт стои в основата на всяка една диета за отслабване.

Защо точно овесена диета?

Със спазване на овесена диета не само ще прочистите стомашно-чревния си тракт от вредни отпадъци (които в някои случаи достигат тегло от 15 килограма!), но и ще нормализирате телесното си тегло, ще си подобрите значително настроението и работоспособността и ще се простите най-сетне с различните храносмилателни проблеми. Не случайно гастроентеролозите препоръчват овесената диета за профилактика и терапия на много заболявания на стомаха, както и за хепатит, гастрит, възпалителни процеси на хранопровода и дори за цироза на черния дроб. Сигурно е, че овесената диета е не само бърз и безболезнен начин да регулирате теглото си, но и “вкусен” начин за предпазване от различни стомашно-чревни заболявания.



Ефективност

При правилно спазване на диетата се стига до три и повече свалени килограма седмично. Специалистите в областта биха казали, че толкова бързо отслабване е вредно. Така е, стига да става дума за сваляне на собствените мастни наслоявания. В случая с овесената диета обаче бързата загуба на тегло е свързана по-скоро с прочистването на организма, отколкото със “стопяването” на мастните депа. Тялото се прочиства от вредните отпадъчни вещества и свалените грамове нямат лошо влияние върху здравето. Дори напротив.

Сигурно сега си мислите, че овесената диета не може да помогне на хора с излишни натрупани тлъстини? Ще им помогне разбира се.

“Задръстването” на организма с отпадъчни вещества нарушава процесите на храносмилане и усвояване на полезните хранителни вещества. В резултат на това елементите, от които имаме нужда за нормално функциониране на тялото, може да се усвояват слабо и да преминават “транзитно” през чревния тракт. Заради това човек огладнява бързо. Усвоимостта на замърсената чревна система може да е избирателна и някои вещества да се поемат по-активно (например мазнини), а други – по-слабо (например въглехидрати и белтъчини). Това води до дисбаланс на метаболизма, увеличаване на телесното тегло и засилване на апетита. Затова прочистването на чревния тракт и нормализирането на храносмилателните процеси е чудесен старт за възвръщане на нормалното телесно тегло.

Нещо повече – още при варенето на овесената каша се образува слуз, която съдържа специфичен полимерен въглехидрат. Тази слузеста маса покрива вътрешната повърхност на стомаха и бухва, благодарение на което се постига дълготрайно чувство за ситост и съответно по-рядко хранене. Същата слуз предлага отлични условия за живот на полезната микрофлора и засилва активността на гладката мускулатура на стомаха и червата. Това не позволява на храната да загнива и да се застоява в чревния тракт.



Меню на овесената диета

Стига теория, време е за практика. Нека разгледаме менюто на овесената диета. Тя за щастие не изисква строга система, която да се спазва задължително.

Можете да консумирате овесени продукти във всеки един удобен за вас режим и под всякаква форма. Например можете да започнете с овесен хляб, вместо ръжен или бял. Ако пък обичате сладко, обърнете внимание на овесените бисквити. Можете да ги консумирате самостоятелно или с чай. Поглезете се и с мюсли, накиснато в горещо мляко. Не забравяйте да ядете овесена каша всяка сутрин, тя трябва да е преварена до желатинова гъстота.

Постепенно можете да преминете към напълно овесена диета – да ядете овесена каша на закуска, обяд и вечеря (можете да я сварите в мляко). Кашата се подправя със стафиди, краве масло, мед, захар или сладко. Пиперът, солта и други подправки са крайно нежелателни, тъй като възбуждат апетита. Около половин час след всяко хранене не пийте течности. Между отделните хранения е позволено да хапнете умерени количества плодове.

Не забравяйте, че овесът не съдържа достатъчно витамини и микроелементи и не може да замести разнообразното хранене. Затова след един месец на тази диета трябва да си починете от нея поне половин година.