Правило №5. Риба и морски дарове - минимум два пъти седмично
Рибата и морските дарове са източник на белтъчини, калций, фосфор и мазни киселини омега-3 и омега-6. Освен това съдържат минерални вещества като селен, манган и цинк, които забавят окислителните процеси в организма и запазват еластичността на кожата.
Продукти: миди, риба дорада, кефал, скорпена, сибас, калмари, скариди, сепии, морски раци и др.
Правило №6. Пресните сезонни плодове и зеленчуци са основа на всички ястия
През пролетта - ризото или омлет с аспержи, калмари със зелен грах. През лятото - печени чушки, патладжани, тиквички, задушен зелен фасул, различни салати и безброй ястия с пресни домати. През есента - спанак с моцарела, ястия от броколи и карфиол. През зимата - печен артишок, зеленчуково минестроне.
Плодовете и зеленчуците насищат организма с витамини и минерали целогодишно, без да ни натоварват с излишни калории. Освен това са богати на фибри, а вие много добре знаете колко са полезни те.
Продукти: домати, маслини, тиквички, цикория, салати, рукола, аспержи, чушки, броколи, спанак, диня, праскови, пъпеш, ябълки, круши, сливи, смокини.
Правило №7. Нискокалорични сосове за паста
Италианците никога не ядат макаронени изделия без нищо - важно е те да са подправени с апетитен сос. Повечето сосове обаче са нискокалорични, тъй като се базират на зехтин и зеленчуци.
Например прочутото песто или обикновеният доматен сос съдържат само растителни продукти. Ще се изненадате колко са вкусни спагетите с тиквички и скариди или с гъби и зелен грах.
Правило №8. Сирене и месо
Как бихме могли да си представим италианската кухня без сирена! Пармезан, пекорино романо, грана падано, горгонзола - всички тези лакомства си имат запазено място в италианската кулинария, но се ядат рядко. Основните сирена са свежи - по-полезни и с по-ниско съдържание на мазнини от узрелите. Рикота, качио рикота, моцарела, скаморца - хапвайте ги, но не прекалявайте. Ако сте на диета, на вечеря можете да изядете не повече от 50 гр. моцарела.
Разбира се италианците с удоволствие ядат месо. Но и с него не злоупотребяват. Намерили са златната среда, одобрена от всички лекари по света - 1/3 животински белтъчини на 2/3 растителни. Именно тази комбинация уравновесява баланса на елементите в организма.
Апетитни бифтеци, най-различни колбаси, ароматни пилешки гърди, месни сосове - всички те имат своето място в богатата и разнообразна италианска кухня.
Правило №9. Наслада
Италианците умеят да се наслаждават на храната. На маса никога не бързат, хранят се бавно, предъвкват добре хапките и по този начин активират храносмилането предварително. Добре предъвканата храна се усвоява по-лесно и се усеща по-леко в стомаха. При това ще се почувствате сити по-рано, поради което рискът да преядете ще намалее.
Италианската кухня се отличава с умереност, красота и хармония. Храната трябва не само да радва небцето, но и да създава телесна красота, да дава основа за бодрост на духа и добро самочувствие.