Изпитвали ли сте онова остро чувство за отдалечаване от най-близка приятелка или сестра, само защото ви е споделила току-що, че ще става майка?

Или онази внезапна и обречена съпротива, че другите си живеят живота, пътуват, правят си прически и харчат за незначителни неща, докато вие приготвяте детски храни, компреси и нямате време да се погледнете в огледалото?

Различните гледни точни за майчинството са събрани в сборника “Възможните майки” - съвместен българо-италиански проект, представен в тази книга с кратки, неподписани текстове на 116 жени предимно от България и Италия.

Книгата е своеобразен пъзел, който кара читателя сам да открие как майчинството променя приоритетите в живота на жените в началото на третото хилядолетие.

Една от майките споделя в книгата: „В началото, след раждането, когато осъзнах факта, че със свободата ми е свършено, изпитах силно възмущение. Възмущавах се, че нещо толкова хубаво като детето, променя живота по такъв ужасяващ начин. Възмущавах се и страдах”.

Колко са „Възможните майки”? В тази книга само 116, но ако се направи една бърза сметка: два-три милиарда жени по всички географски ширини, обикновено разделени на майки и не-майки. Впечатлението от тази книга е, че няма разлика в силата на преживяванията им по отношение на майчинството. Книгата „Възможните майки” на изд. „Скалино” не дели жените на раждали и нераждали, а просто им дава глас.