Не е новина, че мъжете са по-малко склонни да отказват секс в сравнение с жените.

Ново проучване показва, че дори и да се измъчват от болка, мъжете продължават да се интересуват от секс. За разлика от тях жените предпочитат да останат сами в леглото.

Целта на канадските учени, извършили проучването, била да дадат обяснение защо думите "Не днес, боли ме главата" се свързват с жената в една връзка.

Изследователят Джефри Могил твърди, че сексуалното желание на жените в сравнение с това при мъжете е по-зависимо от конкретната ситуация или се повлиява от фактори като самоувереност и страхове за връзката.

Все още няма информация обаче дали либидото при жените може да се повлияе от болка, посочва БГНЕС.

Четете още: Как да хванете половинката си, ако кръшка

За целта на експеримента учените наблюдавали как болката се отразява върху желанието за секс на гризачите. Първо проверили дали мъжките и женските мишки се привличат, а след това ги поставили в противоположните ъгли на една клетка с разделителна стена. Стената имала отвори, които са твърде малки за мъжките, но достатъчно широки за женските мишки. По този начин женските могат да отидат при мъжките и да се върнат, когато пожелаят.

Резултатите показват, че женските мишки прекарват по-малко време в частта на мъжките, когато изпитват болка. За сравнение, когато мъжките получили пълен достъп до цялата площ на клетката, имали едно и също поведение, когато ги боли и когато не изпитват болки. Дори инжектирането на химически вещества в гениталиите им не убило желанието за секс.

Четете още: Връзката ви според начина, по който спите