Революционно откритие е на път да промени хода на човешката еволюция.

Учени от Erasmus University Medical Center в Холандия са създали лекарство с уникално въздействие, свързано със забавяне на темпото на стареене, съобщи ''Би Би Си''. Хапчето било приложено върху лабораторни мишки, а резултатите от него надминали всички очаквания на създателите му.

След приема на медикамента, който бил даван на гризачите три пъти седмично в продължение на една година, животните демонстрирали значително подобрение на цялостното си състояние. Изследователите установили подновяване на козината им, бързо повишаване на жизнения им тонус и подсилване на някои от функциите на органите.

Учените планират скоро време да приложат медикамента и върху хора. Те вярват, че са на крачка от най-голямото откритие на всички времена – еликсира на младостта.

По време на експеримента учените не констатирали данни за странични ефекти. Въпреки това те признават, че мишките няма как да им обяснят как се чувстват, което налага събирането на повече информация.

Подмладяващото въздействие на лекарството върху организма учените обясняват с благотворното му влияние върху химичния баланс на застаряващите клетки, с уникалното му свойство да способства регенерацията на клетките, както и с факта, че действа като унищожител на най-големите врагове на младостта – свободните радикали.