Автор
Woman.bg

Откажете се от тези навици, за да не се разболявате през зимата

Не използвайте капки за нос, преди да излезете навън

Студеното време стеснява кръвоносните съдове, а слагането на капки за нос точно преди да излезете навън, подпомага този процес. В резултат на това лигавицата няма да успее да предпази организма от микробите, а също така и да стопли вдишания въздух. Затова ви съветваме следващия път, вместо да посегнете към капките за нос, за да облекчите симптомите на настинка, по-добре да почистите носа си с носна кърпа.

Не дишайте през устата, след като излезете навън.

Когато дишате през устата, вие не може да затоплите въздуха и да го овлажните. Това увеличава възможността за поява на ангина. За да предотвратите състоянието, трябва само да дишате през носа, бавно и дълбоко.

Не покривайте носа и устата си с шал

Издишаният въздух моментално замръзва и се превръща в ледена кора. Така новият въздух, който се вдишва, става още по-студен и носоглътката не успява да го затопли до нужната температура. Това може да предизвика бронхит и болка в гърлото, както и други здравословни неразположения.

Не носете прилепнали дрехи и обувки

Прекалено тесните дрехи и обувки гарантирано ще ви накарат да измръзнете по-бързо в студеното време. Ако изберете такива, които са по-свободни, въздухът между тях и кожата ви ще поддържа тялото ви топло.

Не пийте горещ чай поне 30 минути преди да излезете навън

Горещият чай забързва кръвообращението и подобрява защитните механизми на организма, но също така той разширяване кръвоносните съдове, Това означава, че когато консумирате подобна напитка и веднага след това излизете навън в студено време, вие започвате да губите телесна топлина много бързо. Ако имате нужда от питие, по-добре си вземете чаша вода или нещо топло, но не и горещо.

Не гладувайте

За да може тялото ни да се затопли, то се нуждае от енергия. Ако я няма, ще измръзне много бързо. Ето защо през студените дни трябва да ядете веднага, след като усетите чувство на глад.