Автор
Woman.bg

Отговорите на 5 въпроса ще ви осигурят мечтаната работа

За да преоткрием себе си в професионалния си живот е редно да си зададем правилните въпроси, така че да се развиваме в правилната посока. Подсказваме ви, кои са те.

Каква е мечтаната за мен професия?

Като малка сте искала да станете преподавател, но животът ви е принудил да поемете в друга посока. Днес се питате дали не е твърде късно. Да, нямате необходимите образование и опит. Мислите си, че е твърде късно да запишете ново висше! Стоп. Винаги има начин. Всяка ситуация има и решение. Ако личното ви и професионално щастие зависи от това да обогатите своите знания в определена сфера, отделете необходимото време и сбъднете мечтата си.

Какво обичам да правя?

Ключов въпрос с множество отговори. За целта са ви необходимо лист хартия и молив. В случай, че не знаете откъде да започнете, избройте всичко, което НЕ обичате и бихте искала да избягвате в работната среда, а след това напишете съответното противоположно. Например - "мразя да работя под напрежение" - "искам спокойна работа, с която да имам време за отдих".

Кои са качествата ми! Тези в личен и в професионален план. Всички са важни. За да намерите мечтаната от вас работа е редно да се съобразите с три основни фактора: какво можете, какво харесваме да правим и търсенето на пазара.

Сега ли е моментът?

Изграждането на кариера е сред големите предизвикателства за съвременната жена, която след като завърши, започва работа, след това създава семейство, ражда деца... всичко това е последвано от отпуск по майчинство, а след това осъзнаваме, че наближаваме критичната 50-годишнина. Докато се обърнем и времето е минало. Темп, обезкуражаващ мнозина от нас да поемат живота си в свои ръце и продължат кариерата си с високо вдигната глава. Защо? Никога не е късно, нищо не е на всяка цена. Всяка една от нас има право да бъде удовлетворена от начина й на живот, бил той личен или професионален.

Има и други елементи, които не са за подценяване: заплащане, време, статут, престиж и не само.

Кой сред моите познати би могъл да ми помогне да намеря мечтаната от мен работа?

Да, социалните и лични връзки са от особено значение, когато желаем да се завърнем на трудовия пазар. От друга страна се изисква смелост, за да помолим близък или познат за помощ. За повече кураж ви препоръчваме да гледате мотивационни видеа, да четете биографии на преуспели жени и др.