По време на бременността особено внимание трябва да обръщате на краката си, защото с повишаването на теглото върху тях пада основното натоварване.

Ето няколко съвета, как да направите това:

Крака горе

За да облекчите по-бързо умората в краката си, легнете за 5-10 минути и ги вдигнете нагоре. По-удобно ще ви е, ако се отпуснете на пода и подпрете сгънатите си в коленете крака на стената. Сложете под кръста си възглавница, за да се отпусне и отпочине и долната част на гърба. След като се настаните удобно, започнете да движите стъпалата си нагоре, докато не изпънете коленете.


Напълно хоризонтално

Легнете по гръб и поставете под кръста и коленете си малки възглавнички. Изпъвайте напред ту пръстите, ту петите, като напрягате мускулите на прасците. Повторете това движение 10-12 пъти. Това положение на тялото и работата на мускулите ще накара кръвта да се движи от краката към сърцето по-силно и ще помогне на краката да се отпуснат.

Гръб към стената


Седнете на възглавница и опрете на стената цялата горна част на тялото си. Свийте краката си в коленете, опрете стъпала и разтворете крака. Затворете очи и отпуснете гърба и раменете. Останете в това продължение 2-3 минути, като си представяте колко леко става тялото ви. Облекчаването на тазобедрените стави и долната част на гърба ще ви помогне да отпуснете и мускулите на уморените крака.

Четете още: Към родителите с малки деца: Нека да съм този, който го казва високо и ясно

Загрявка за пръсти

Легнете по гръб със свити колене, ръце – отпуснати около тялото, стъпала – на пода. Опитайте се да разтваряте пръстите на краката, без да ги повдигате нагоре. След това се отпуснете. Повторете движението 10-12 пъти. Малките движения на пръстите подобряват циркулацията на кръвта и стимулират определени точки по стъпалата, които помагат не само за облекчаването на умората, но и за поддържането на добрата работа на целия организъм. Освен това, гимнастиката на пръстите помага да се отпуснат прасците и облекчава уморените коленете.

В седнало положение

Седнете на пода с изпънати крака и ръцете опрени зад гърба. Стегнете мускулите на бедрата, прасците и стъпалата, като в същото време започнете да повдигате допрените си колене нагоре и да “заставате” на пръсти. Останете в това положение 4-6 секунди, след което отпуснете мускулите за същото време. Повторете 10-12 пъти. Напрежението в мускулите на бедрата ще подобри притока на кръв и ще отпусне тазобедрените стави.

Източник: zaneya.com