Автор
Woman.bg

От юни 2017-та не плащаме за роуминг в рамките на ЕС

Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес споразумение по предложеният от ЕК план за единен пазар в областта на далекосъобщенията, който предвижда:

-премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., което ще позволи на потребителите да плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както у дома, така и когато пътуват в ЕС

-строги правила за отворения интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание.
Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г.

Още през април 2016 г. роумингът ще стане по-евтин, като операторите ще могат да начисляват само малка допълнителна такса към националните - до 5 цента на минута за телефонно обаждане, до 2 цента за текстово съобщение и до 5 цента за един MB данни (без ДДС). За сравнение, тези тарифи за роуминг са с около 75% по-ниски от настоящите такси за разговори и трансфер на данни в роуминг.

Източник: http://ec.europa.eu/