Колкото и да впрягаме силата на волята си, някои храни, напитки, а измежду тях и дъвката, ни карат да се пристрастим към тях, а на всичкото отгоре предизвикват глад.

Дъвка

Дъвките стимулират производството на стомашни сокове и слюнка. Тази слюнка, произвеждана по време на дъвченето, отива право в стомаха и го заблуждава, че има храна за смилане, а това ни кара да огладняваме повече.

Четете още: Съвети за свеж дъх



Диетични газирани напитки

Ако на етикета на някоя газирана напитка пише „диетична”, това не бива да ни заблуждава. Изследванията доказват, че диетичната сода и производните й ни карат да огладняваме, а това е сигурен начин, че ще нарушим диетата си.

Четете още: Запомнете, че това са митове и смело напред! - I част

Изкуствените подсладители също имат ефект на засилване на апетита, но за разлика от обикновената захар, те не доставят на организма нещо, което ще обуздае породилия се глад, твърди Шарън Фоулър, която представи изследванията си по тази тема в британския вестник „Дейли мейл” и американската телевизия CBS. Според нея подсладителите влияят ограничаващо на мозъчните клетки, които следва да алармират, че сме се нахранили.

Сладкиши

Колкото и да са вкусни, те всъщност не ни засищат. Белите захар и брашно не съдържат фибри или други полезни хранителни вещества. Наистина временно преставаме на изпитваме глад, но скоро се оказваме още по-гладни, отколкото сме били. Затова, ако ни се яде нещо сладко и ако е възможно, е по-добре да избираме сладкиши, а и хляб, които съдържат пълнозърнесто брашно и възможно най-малко захар.