Автор
Woman.bg

От диетите повече се пълнее, отколкото се отслабва

В 80% от случаите след три години хората, които са спазвали диета, възстановяват предишното си тегло, съобщава италианският вестник La Stampa.

Хората, които избират т.нар. лечебно отслабване (особено при затлъстяване) през първите седмици от диетата наистина се разделят с няколко килограма (в някои случаи дори до 10% от общото тегло). Резултатите ги възнаграждават за положените усилия и пораждат, както се оказва по-късно, илюзията, че може да се отслабва бързо и лесно.

Ударът идва по-късно. Известно време всички усилия за отслабване се оказват безполезни, а 2 години след започването на диетата изчезва 1/4 от благотворния ефект. След 3 години 83% от пациентите тежат дори повече, отколкото преди началото на диетата – и то поне с 5 кг!

“Диетите са безполезни”, заявява направо Аугуста Палмо, директор на отделението по диетология и клинични изпитания в болница “Молинет” в Торино. “Не е достатъчно да се намали обема на употребяваната храна – необходимо е да се променят навиците”.

Четете още: Колкото по-малко забрани, толкова по-тънка талия

Изследванията показват, че рязкото отслабване се редува с постепенно, но постоянно натрупване на тегло и тези колебания имат пагубно въздействие - провокират развитието на сърдечно-съдови заболявания и са причина за смъртността от инфаркт, инсулт и диабет.

Психологът и психотерапевтът Енрико Рола пояснява: “диетите влияят не само на мастните наслоения – те оказват влияние също и на мускулните тъкани и затова водят до забавяне на метаболизма. И като следствие от това – дори много малко количество храна способства за покачването на килограмите.” Следователно не е достатъчно само да се намали количеството на приеманата храна.

За съжаление в 70% от случаите наднорменото тегло, както и затлъстяването, е следствие от генетична предразположеност. На хората, които имат такава, се налага радикално да променят своите навици – те трябва да се движат повече и постоянно да се занимават с повече физически упражнения от останалите.

Изследванията показват, че теглото може да се намали и да се поддържа постигнатият резултат, само ако човек се движи постоянно (и се изпотява) - всеки ден или почти всеки ден, като трябва да се започне в най-ранна възраст.

Четете още: Медът помага при отслабване

“Този, който има наднормено тегло в юношеските си години, има по-голяма вероятност да бъде такъв и след това. Единственото решение е на всяка възраст да се занимавате със спорт. Няма друг път!”, категоричен е Пиеро Астеджано, заместник-директор на Института по спортна медицина в Торино.

Източник: zdrave.bg