Днес ще ви запознаем с 23-годишната Кейтлин Дейвидсън от Сидни, Австралия – смела и силна млада дама, която не просто преборва анорексията, а от умиращо момиче се превръща във фитнес модел с хармонично и тонизирано тяло и най-важното – със здравословен начин на живот и в мир със себе си.

Още като тийнейджърка Кейтлин е болезнено слаба, но през първите години в университета манията ѝ по-слаба фигура постепенно се превръща в едно от най-разпространените сред младите жени психическо разстройство – анорексия.

Състоянието на Дейвидсън толкова се задълбочава, че в един момент косата ѝ започва да пада на големи кичури и цикълът ѝ спира. Кейтлин е достигнала до плащещите 37 килограма, а докторите я предупреждават, че начинът ѝ на живот влияе изключително зле на целия ѝ организъм, като буквално всеки момент е възможно сърцето ѝ да спре.

Официално забраниха слабите манекенки (16+)



Въпреки че физическото натоварване причинява болка на момичето, тя усилено тренира, виждайки храната като свой враг, а няколкочасовите упражнения във фитнеса като ключа към така желаното отслабване, защото дори и да е под 40 килограма и все по-трудно да си намира дрехи, които да ѝ стават, Кейтлин е твърдо убедена, че е дебела. Като тя не просто тренира, а понякога го прави по три пъти на ден или прекарва повече от пет часа във фитнеса, докарвайки се до пълно изтощение.

По време на коледните празници през 2012 година Кейтлин най-накрая започва да осъзнава, че има проблем и ѝ е нужна помощ.

Тогава цялото семейство заминава за Хавайските острови и вместо Дейвидсън да се радва на миговете с близките си, тя прекарва абсолютно цялото си време във фитнеса на хотела съвсем сама, като предварително е поставила условието, че ще дойде на ваканцията, само ако фамилията отседне в комплекс с фитнес, за да може тя да си прави ежедневните няколкочасови тренировки. Като в комбинация с това отново отказва да яде или ако го прави, то е нищожно малко количество.

Когато един ден най-накрая решава да обърне малко внимание на семейството си и да се присъедини към техните забавления на плажа, тя не може да поплува с тях и седи през цялото време с връхна дреха, защото болестта ѝ вече е доста напреднала и тя има хипетрония и затруднено къвообръщение, в резултат на това ѝ е ужасно студено, въпреки че на плажа е над трийсет градуса.

Тази почивка отваря очите на Кейтлин, която започва да забелязва страданието, което причинява на близките си, а биографията на Порша де Роси, която майка ѝ ѝ подарява, я кара да проумее, че наистина страда от анорексия и ѝ е необходимо лечение.

Разтърсващата история на една 17-годишна анорексичка

"Мама ми даде да прочета биографията на Порша де Роси и историята ѝ беше толкова сходна с моята, че просто не можах да я игнорирам. Започнах да се идентифицирам с нея и припознах нейния разказ за болестта като мой. Колкото повече четях, толкова повече се замислях за начина си на живот. Тази книга наистина ми помогна да разбера, че нещата са реални и че имам проблем", спомня си Кейтлин.

Когато се прибира от Хавай, тя най-накрая търси професионална помощ, за да се справи с анорексията, и година по-късно младата дама не само е победила болестта, но е станала и фитнес модел с помощта на сетра си Ашли, която от години се изявява като такава.

"Сестра ми ми беше голямо вдъхновение за здравословен живот и докато аз се борех с анорексията, двете си обещахме, че един ден ще излезем на сцената и ще дефилираме редом една до друга на някое състезание."

"Когато това се случи и този ден дойде, семействто ми и приятелите ми бяха в публиката и ме подкрепяха. Това наистина беше един, наситен откъм емоции момент, за който съм копняла през целия дълъг процес на възстановяване, който ми вдъхнва увереност да се изправя срещу демоните си и да успея да преборя тази ужасяваща болест."

"Много едра" за модната индустрия

Кейтлин със сестра си Ашли

"За да стигна до тук, където съм днес, много ми помогна и треньорката ми, която не просто искаше да извая атлетично тяло, за нея приоритет беше психиката ми. Тя е прекрасна жена, която ме научи да водя здравословен живот."

"Към днешна дата мога да кажа, че се научих да приемам тялото си, да се обичам такава каквато съм. Харесва ми тонусът и енергията, които имам. Харесва ми и колко съм жизнена сега."

Шокиращата история на анорексичката Валерия Левитин