Начинът на хранене, съответно и диетата, освен с всичко останало трябва да се съобразяват и с възрастта.

Между 20-30 години

Всекидневието: дневната ви норма е 2000 калории. Силният метаболизъм ви позволява бързо да сваляте килограми, но не трябва да се забравя, че напълняването също е доста бърз процес.

Четете още: Вдишването на етерични масла намалява апетита

Хормоналният фон все още не се е формирал окончателно, а това означава, че се нуждаете от хранителни вещества, витамини и минерали.

Възможните сривове: чест проблем през този период е недостигът на желязо. Затова менюто трябва да включва черен дроб, бъбреци, яйчен жълтък, стриди, ядки, аспержи. За повечето жени раждането предстои – затова в организма трябва да има достатъчно фолиева киселина.

Тактиката: задължително употребявайте дневно по 100 г варено месо, което се съчетава отлично с другите източници на желязо. Избирайте сложните мазнини, съдържащи полиненаситени мастни киселини (например омега-3), които се съдържат най-вече в морската риба и лененото семе.

"Тайното оръжие": ябълките. Разтоварващият ден на ябълки може да направи чудеса: без усилия ще отслабнете с 2 килограма.

30+

Всекидневието: храните се както преди, но забелязвате как килограмите започват много лесно да ви се "лепят". Това е признак за естественото намаляване на скоростта на метаболизма.

Четете още: Признаци, че нещо не е наред с храненето ви

Възможните сривове: Витамин С, D, Е и цинкът са все по-важни за здравето. Затова потребявайте повече цитрусови плодове. Витамин D ще намерите в мазната риба и млечните продукти, а витамин Е – в зехтина, бадемовото и лененото растително масло. Цинкът, който е необходим за нормалната работа на имунната система, се съдържа в най-големи количества в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

Четете още: Съвети от Джилиан Майкълс за добър метаболизъм

Тактиката: Ограничете мазнините, твърдите сирена, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Не трябва да приемате повече от 50 г мазнини дневно. Идеално решение е средиземноморската диета - зеленчуци, риба, морски продукти, зърнени изделия, а за десерт – само плодове).

"Тайното оръжие": ограничавайте се особено вечер. Въведете си пълна забрана на храненето след 19 часа.

Източник: zdrave.bg