Ще ви предложим няколко естествени начина да освежите дъха си. Има храни, които са способни да ни отърват от неприятния дъг в устата или да предотвратят неговата поява.

Ето и кои са те:

Кисело мляко

Ежедневната употреба на млякото понижава нивото на водородния сулфид в устата. Именно това вещество е основната причина за появата на неприятен дъх.

Редовното консумиране на кисело мляко препрятства образуването на вредни бактерии, които предизвикват заболявания на венците и поява на петна върху зъбния емайл.

Но, избирайки млякото, трябва да се убедите, че той съдържа само естествени компоненти и няма захар.

Плодове и зеленчуци, богати на целулоза

Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна. Много често именно тези частици са причина за неприятния дъх в устата.

Четете още: Само 30 мин. упражнения намаляват риска от рак на гърдата

Храни с високо съдържание на витамин С

Малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и дините съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитието на бактерии.

Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците. Но обърнете внимание, че витамин С трябва да се приема от натурални продукти, тъй като отделните добавки могат да предизвикат хранителен дисбаланс.

Магданоз

Това тревно растение най-добре неутрализира неприятният дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим. Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще ви свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розмаринът или кардамонът.

За да се постигне най-добър ефект, тези треви трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай. Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането.

Четете още: Как да понижим холестерола без лекарства