Голямото разнообразие осветителни тела, достъпни на пазара в момента, позволява да оформите интериора си така, както си поискате. Но как ще е най-добре да организирате осветлението в дома си?

Нека проучим този въпрос заедно.

Осветлението в хола

Специалистите по фън-шуй смятат полилея за чудесно средство за натрупване и разпределяне на положителна енергия в помещението, в което се събира цялото семейство. Особено ако полилеят е съставен от снопове искрящи кристални капки. Потоците от този „светлинен дъжд“ се отразяват в повърхностите и насищат помещението с положителна енергия. Ефектът може да се усили и с помощта на други осветителни тела, пречупващи светлината и засилващи общата осветеност на хола. Това впрочем е ясно и без фън-шуй – на място, където светлината минава свободно и обсипва всичко с лъчите си, човек се чувства много по-приятно.

Тавански лампион NOTTHINGAM

Вместо кристален полилей можете да ползвате и други източници на светлина, но при това разположението им в стаята трябва да е добре обмислено. Всяко едно ъгълче от хола трябва да получи своята порция светлинна енергия. Огледалата, стъклените повърхности, вазите, масичките и други симпатични елементи от интериора ще ви помогнат да постигнете това. Полезни ще са и стенните и настолните лампи. Разпределете осветителните тела из стаята, без да оставяте „затъмнения“.

Осветлението в спалнята

В тази стая си почивате – тук нищо не трябва да ви натоварва. Затова за предпочитане са „дискретните“ осветителни тела – не надвиснали над главата ярки „слънца“, а услужливо очакващи реда си нощни лампи. Можете да ползвате и настенни лампи – в тяхна компания по-лесно ще отпуснете след тежкия работен ден. Освен това се постарайте светлината да е мека.

Таванска лампа SPIDER

Настолна лампа

Осветлението в кухнята

Функционалното предназначение на кухнята диктува и прагматичния подход в разполагането на осветлението. Освен обща централна лампа ще ви трябват и локални допълнителни. Непременно осветете котлоните, работния си плот и масата, на която се храните. Особен уют и чувство за безопасност ще постигнете с вградени малки лампи, плафони, лампи с абажур и регулируема подставка, вътрешно осветление в остъклените шкафове. Имайте предвид, че цветът има голямо значение – жълтото и топло-розовото засилват апетита, а синьото, зеленото и бялото го намаляват. Подчертайте „вкусните“ моменти от живота си със съответната светлина!

LED таванска лампа LEO

Осветлението в детската стая

В това помещение разсеяната светлина не е подходящо решение. Децата обичат весели и шарени абажури и лампи и интуитивно усещат, че всичко добро и хубаво излъчва ярка светлина, вместо да тлее слабо. Освен това на децата често им се налага да пишат, да рисуват или да извършват други дейности на бюрото. Така че се погрижете стаята да е добре осветена и на бюрото да има настолна лампа с голям непрозрачен абажур. Само едно осветително тяло трябва да е слабо – нощната лампа. Колкото е по-светла детската стая, толкова по-весело ще му е на детето да живее в нея.

Настолна лампа

Осветлението в банята

Най-важното за осветителните тела в банята и тоалетната е да са водоустойчиви и да издържат на резки промени на температурата. За предпочитане за матовите плафони. За да ви бъде удобно да се грижите за външния си вид, монтирайте от двете страни или над огледалото матови лампи с интензивна разсеяна светлина. Колкото повече мини-лампи имате в банята, толкова по-интимна ще е обстановката. Имайте предвид обаче, че в банята светлината трябва да откроява не стените, а вас.

Таванска лампа

Коридорът и антрето

Общото впечатление за жилището започва да се оформя още с влизането в антрето. Освен това точно там си хвърляме последен критичен поглед, преди да излезем. Така че коридорът просто не може да бъде оставен тъмен! Ярките точкови лампи, висящият от тавана полилей с подвижни детайли и отделната лампа до огледалото ще бъдат много уместни. Посрещайте и изпращайте гостите си в открита душа, изпълнена със светлина!

Висяща лампа