В далечната 1704 година шотландският моряк Александър Селкирк по собствено желание останал на необитаемия о. Мас а Тиера и живял там четири години. Историята му по-късно залегнала в основата на романа на Даниел Дефо – „Робинзон Крузо”, пише МениджърНюз.

През 1877 г. на Мас а Тиера се заселили постоянни жители, а след като през 1966 г. бил преименуван на о. „Робинзон Крузо”, с романтичния му ореол на див и самотен пристан било приключено – и до днес, той е една от най-посещаваните туристически дестинации. Светът става все по-достъпно място и е трудно да се открие кътче, където не е стъпвал човешки крак. Но все още има уединени острови, където можеш да се почувстваш като Робинзон, макар и за няколко часа.

Островите от архипелага Анг Тхонг/ Тайланд




Маманука/ Фиджи

Островната група Маманука е смятана за една от най-популярните туристически зони на Фиджи. Архипелагът се състои от 20 острова и на много от тях са разположени курорти, но няколко острова са напълно необитаеми и подходящи за усамотение.



Алдабра/Сейшелите. Вторият по големина атол в света



Скалистите острови/Палау

Приличащи на огромни гъби, покрити с гъста растителност, островите са основната забележителност на Палау. Славят се с невероятните си плажове, кристално чиста вода и прозрачно-сини лагуни.



Бола/ Австралия

Намира се на около 20 км югоизточно от о. Лорд Хау. Каменната канара, с височина 562 метра е част от древен вулкан, който се е сформирал преди около 7 млн. години. Наричан още "Пирамидата Бола", островът е смятан за един от най-изолираните в света.




Кокосовият остров/ Коста Рика

Вулканично образувание в Тихия океан, той се явява най-отдалечената и изолирана провинция на страната. Това късче от дивата природа с площ 24 кв. км. е било нещо като "банков сейф" на пиратите, които са криели съкровищата си на него. Известно е и с факта, че на него са снимани сцени от "Джурасик парк".



Феникс/Кирибати. Най-големият в света морски резерват с площ от 410 500 кв. км.




Тетепаре/Соломонови острови. Най-големият необитаем остров в Тихия океан с площ от 118 кв км.




Малдивите

Състоят се от приблизително около 1190 коралови острова. Близо 200 от тях имат постоянно население, още около стотина са превърнати в разкошни курорти. Останалите са необитаеми, благодарение на което една от най-популярните туристически атракции е услугата Desert Island или разходка до най-близкия самотен остров.