Мексиканска кухня представлява интересен синтез от ацтекски и испански кулинарни традиции.

Основните продукти в кухнята на Мексико са: боб, царевица, домати, картофи, чушки, свинско месо, пилешко месо, ориз и др. Царевицата е традиционна храна в Мексико, която се консумира прясна, на кочан или като компонент в редица ястия и салати. Тя се използва и за направата на тесто за „tamales“ - популярни мексикански питки, „gorditas“, както и много други тестени изделия на царевична основа.

След царевицата, оризът е най-често използван в мексиканската кухня. Според писателят-кулинар Карън Хърш Грабер, пренасянето на ориза в Испания от Северна Африка, през IV-век, е довело и до пренасянето му в Мексико, през пристанището на Вера Круз, през 1520 година.

Един от основните компоненти на мексиканската кухня е питката Тортиля, направена традиционно от царевично брашно, с подправки, сред които първо място заемат чили чушките (визитна картичка на мексиканската кухня) и Салцата.

С тортиля се приготвят различни, завити с пълнеж ястия: бурито, чимичанги, и енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци или със сосове, най-характерен, от които е Гуакамоле - пастообразен сос от авокадо с добавени домати, лук и чушки серано.

Най-често използваните подправки в мексиканската кухня са чили на прах, кимион, риган, кантарион, канела и какао. Много мексикански ястия съдържат чесън и кромид лук.

Участвайте в Световното ни кулинарно първенство!!! Най-големите любителки на кулинарията сред вас ще изкушим с новия Philips Multicooker! Можете да си спечелите още ваучери за пазаруване във верига магазини "Пикадили", вина от Винпром Свищов, секове бира "Ариана" и много други. Вкусно, футболно, с бразилски привкус, страхотно, нали?