Бразилската кухня смесва в себе си култури и храни от почти цял свят.
Маниока и гуарана са кулинарни съставки, внесени в кухнята от местното население, докато африканските роби са повлияли особено силно върху вкусовете и начините на приготовление на храната в някои крайбрежни райони. Из цялата страна обаче португалското наследство се отразява в разнообразието от ястия.
Основни продукти, използвани при готвене в Бразилия:
Кореноплодни зеленчуци като маниока, сладки картофи, фъстъци, плодове като манго, папая, гуава, портокал, маракуя, ананас, бразилските кедрови ядки (pinhão), ориз, боб, риба, телешко и свинско месо.
Някои типични ястия:
- Каруру, което се приготвя от бамя, лук, сушени скариди и препечени ядки (фъстъци и/или кашу), сготвени с палмово масло; фейжоада, ястие с варен боб и месо;
- Туту де фейжао - бобено пюре и брашно от маниока; мокека капксаба, състоящо се от варена риба на бавен огън, домат, лук и чесън, гарнирани с магданоз или кориандър и чурисо - пикантна наденица.