Ф1 отборът Лотус реши също да даде шанс на жена и назначи Кармен Хорда за тест пилот. 26-годишната испанка ще пътува с отбора и ще присъства на всички Гран при състезания от календара, но работата й ще е предимно в симулатора в базата на тима в Енстоун.

Защо в най-високото ниво на моторспорта рядко има жени е интересен въпрос, на който не може да се даде кратък отговор. Но със сигурност не е "защото мъжете са по-добри зад волана". В историята на спорта има много жени, доказали, че полът няма значение, стига да има талант. Факт е, че има и разни объркали се момичета, които отиват на пистата само, за да всяват смут в падока и после да се снимат еротично до коли. Това е силна маркетинг стратегия, но няма общо с автомобилизма.

Обратно на въпроса - може би ние имаме по-силен инстинкт за самосъхранение и природата ни казва, че трябва да създаваме живот, а не да се доказваме в рискови спортове като автомобилизъм и мотоциклетизъм. Може би обществото ни е такова - от малки ни дават кукли и ни учат да сме добри домакини, а количките отиват при братята ни, нас ни пращат на балет, а тях на картинг. Но независимо дали е въпрос на природа или възпитание, опаки жени винаги ще има.

Кармен, дъщеря на бившия пилот Хосе Мигел Хорда, има опит в едноместните болиди от GP3 и европейската Формула 3. Тази година тя ще седне в новия Е23 в някоя тренировка, а един ден може би ще получи и състезателно място във Формула 1.

С Н И М К И

"Да съм част от Лотус е сбъдната мечта. Състезавам се от 10 годишна и от малка мечтата ми е да стигна до Формула 1. Присъединяването ми към Лотус е голяма крачка в тази посока", заяви Хорда.

"Кармен е уникално допълнение към отбора и нямаме търпение да й помогнем да постигне целите си. Освен това тя ще допринесе за развитието на нашия Е23 Hyrbrid", обясни изпълнителният директор на Лотус Матю Картър.

Другият отбор, който взе жена-пилот, е Уилямс. За тях тества шотландката Сузи Волф, която караше и на тазгодишния предсезонен тест в Испания.

"Малка черна...кола" вече можете да намерите и във facebook.