Необходими продукти:
За ориза:
300 г ориз
650 мл зеленчуков бульон
1 глава лук
1 с.л. зехтин
30 г масло
50 г пармезан
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
За панировката:
2-3 броя яйца
70 г брашно тип 500
150 г галета
1 с.л. сушена мащерка
1 ч.л. сол
1 щипка черен пипер
За пълнежа:
150 г пушена моцарела
За пържене:
1.5 литра олио
Начин на приготвяне:
В голям тиган загрейте зехтина и маслото. Сложете ситно нарязаният лук и сотирайте за 3-4 минути.
Прибавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате по малко от горещия бульон.
Овкусете със сол и черен пипер и наливайте течност, след като предишната е почти поета от ориза. Бъркайте често и гответе 20-22 минути.
Готовият ориз прехвърлете в тавичка и разстелете за да се охлади.
Оставете да се охлажда около 10 минути и добавете настъргания пармезан. Разбъркайте добре и оформете крокетите. С лъжица вземете от ориза, направете малка вдлъбнатина и поставете топче моцарела. Покрийте добре моцарелата с ориз и оформете на топка.
В 3 купички сложете яйцата, брашното и галетата. Посолете и подправете яйцата и ги разбийте,. В галетата сложете сол и мащерката и разбъркайте добре.
Панирайте крокетите последователно в брашно, яйце и галета.
Загрейте олиото и изпържете крокетите за по 4-5 минути, докато коричката стане златиста и хрупкава. Не слагайте по много наведнъж и вадете върху домакинска хартия.
Поднесете топли със салата от ряпа, моркови и селъри овкусена със сол, зехтин и лимонов сок.