Над 70 оригинални творби на френския импресионист Огюст Роден ще гостуват за четири месеца в Националната художествена галерия.

Изложбата ще бъде открита на 29-ти май.

Огюст Роден е един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Познат е на широката публика с впечатляващите творби "Мислителят", "Бронзовият век", "Ева", "Целувката", които са само предверие към грандиозния му замисъл - монументалният скулптурен портал "Портите към ада", за чието творение черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте и от "Цветята на злото" на Бодлер.



У нас ще гостува изложбата "Метаморфози" - новата постоянна експозиция на знаменития френски скулптор в музея "Роден" в Париж. Тя ще пътува по света, докато музеят е в ремонт. Една от спирките е Националната художествена галерия.

Ще бъдат представени около 90 произведения от различни размери - десетина бронза, за да се покаже как гипсът после е станал бронз, и няколко оригинални глинени произведения, които илюстрират как точно става процесът на изработването на скулптурата.

Колекцията се състои от шест части - всичко е на принципа на метаморфозата, което е в основата на изкуството на Роден, пояснява Катрин Шевийо.

Сред гостуващите произведения ще бъдат някои от най-известните творби на френския импресионист: „Мислителят”, „Ева” и „Целувката”. Част от експозицията ще бъде и внушителната скулптура „Крачещият мъж” с размери 2,18 х 1,60 м .