Малко преди 18 часа в деловодството на Народното събрание е постъпила оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство.

Новината потвърдиха от парламента. Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители. Очаква се това да бъде на заседанието в петък. Не е изключено, ако парламентът събере кворум в четвъртък, тя да бъде обсъдена още утре.

Подаването на оставката съвпадна и с една година от "нощта на белия автобус". Междувременно агенция "Фокус" съобщи, че около 150 души, които за пореден ден протестират срещу правителството, скандират "Имаме оставка", "Имаме победа", "Честито". Събралите се на пл. "Независимост" чупят орехи. Полицейското присъствие в района е засилено. Затворено е движението по бул. "Цар Освободител".

Припомняме, че първите призиви за оставка на кабинета бяха малко след началото на мандата. Те бяха съпроводени от многохилядни протести в София и големите градове на страната, които започнаха в отговор на избора на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Правителството беше избрано на 29 май с гласовете на БСП и ДПС и с решаващата подкрепа на "Атака", която чрез регистрацията на лидера си Волен Сидеров осигури кворум на първото заседание на парламента.

Доволни ли сте от оставката на правителството?