Можете да боядисате красиво великденските яйца, без да използвате изкуствени оцветители.

Необходимите за това продукти лесно ще се намерят в кухнята ви или в най-близкия магазин. За начало обаче прочетете няколко прости съвета.

Преди боядисването изтъркайте яйцата с оцет или ги измийте със сода, така цветът ще се хване равномерно. За да не се спукат яйцата при варене, слагайте ги в студена, а не във вряла вода, а преди самото варене ги оставете за около половин час на стайна температура. Добавете във водата за варене една супена лъжица сол – така дори и спуканите яйца няма да изтекат извън черупката. За да станат яйцата лъскави след боядисването, изсушете ги добре и ги намажете с олио.

1. Обелки от кромид лук

Четете още: 5 начина за украсяване на яйца

С обелки от кромид лук можете да боядисате яйца в светло-оранжево, червено, бордо и кафяво. Интензивността на цвета зависи от това колко дълго държите яйцата в отварата от обелки.

Четете още: 3 нестандартни рецепти за козунак

2. Куркума



Яйцата ще станат златисто-жълти, ако ги боядисате в отвара от куркума. За целта добавете в гореща вода 2-3 супени лъжици куркума. Ако искате цветът да е по-наситен, кипнете водата. В получената отвара можете да сварите яйцата (за по-силен цвят) или просто да ги изкиснете вече сварени.



3. Отвара от коприва или спанак



Великденските ви яйца ще придобият приятен зелен цвят, ако ги сварите в отвара от коприва или спанак. Колкото по-дълго ги варите (максимум 20 минути), толкова по-наситен ще е цветът. Ако искате да боядисате вече сварени яйца, накиснете ги в отварата за няколко часа. Колкото по-дълго престоят там, толкова по-силен ще е цветът.



4. Червено зеле



Яйцата ще станат сини, ако ги изкиснете в настойка от червено зеле. Нарежете на ситно две червени зелки и ги залейте с половин литър вода с 6 супени лъжици бял оцет. Сместа трябва да престои една нощ, за да се получи наситен цвят. На следващия ден можете да изкиснете в течността сварените яйца.



5. Цвекло



За да получите красив розов цвят, накиснете сварените яйца в сок от червено цвекло. Можете да ползвате и смляна клюква. Цветът ще стане по-наситен, ако кипнете яйцата в сока от цвекло или ги оставите да киснат в него няколко часа.


6. Гроздов сок от тъмни сортове грозде



Гроздовият сок ще придаде на яйцата нежен виолетов цвят.

7. Силен черен чай



Накиснете яйцата в силен черен чай. Полученият цвят може да варира от златист до шоколадов в зависимост от това колко е силен чаят и колко дълго изкисвате яйцата.



8. Боровинки



Можете да направите красиви виолетови яйца с помощта на сок или отвара от боровинки. Ако не разполагате с пресни, ползвайте замразени или сладко от боровинки. Залейте боровинките с вряла вода и ги оставете да си пуснат пигмента за няколко часа. Боядисайте яйцата в получената настойка.

9. Кафе



Можете да боядисате яйца в различни оттенъци на кафявото с помощта на кафе.