Мозъчна зона, известна като стриатум и замесена във вземането на решения, функционира като фирма, в която се съблюдава йерархията в отношенията между ръководител, посредник и служител, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Досега се смяташе, че три отделни части от стриатума изпълняват различни роли без да взаимодействат помежду си. Новото изследване е извършено от учени от Института за наука и технологии на Окинава, Япония. За да наблюдават функционирането на стриатума, те прикрепили миниатюрни електроди към главите на плъхове. Електродите били използвани за изследване на активността на невроните във всяка зона на стриатума, докато плъховете трябвало да направят своя избор измежду две дупки, в едната от които е скрито лакомство. След това гризачите трябвало да пъхнат нослетата си в избраната от тях дупка, за да може евентуално да получат лакомството. По време на експериментите лакомството било скрито ту в едната, ту в другата дупка и в зависимост от това се променяло поведението на плъховете, съобщи "Монитор".

Учените констатирали, че три зони в стриатума функционират заедно в отделните етапи от процеса на вземане на решение - активността на вентралния стриатум е по-голяма в началото, когато гризачът прави избор дали да участва в експеримента ли не, дорзалният медианен стриатум е замесен във вземането на следващото решение - дали гризачът да се насочи към лявата или дясната дупка, а дорзалният латерален стриатум се намесил няколко пъти по време на експериментите.

Четете още: Реалната възраст на човешкия мозък

Според учените вентралният стриатум изпълнява роля на ръководител, който решава дали да се изпълни нова задача или не, дорзалният медианен стриатум е с роля на посредник, който преценява каква трябва да е ориентацията, а дорзалният латерален стриатум е с роля на служител, който изпълнява задачата.