Обичате да тичате в парка, прекарвате часове на пътечката във фитнеса, треньорът ви се кълне, че кардио упражненията са основни за поддържане на фигурата? Успокойте темпото. Всъщност бягането за здраве съвсем не е толкова полезно за тялото. Според специалисти джогингът буквално може да ни убие. И това не е просто теория. Неслучайно създателят на философията за здравословно бягане – американецът Джим Фикс, умира ненавършил 52 години. И то, каква ирония на съдбата, докато тича за здраве в парка.

Издигнат в култ от спортуващите американци, основател на цяло едно течение в лайфтсаила през 70-те години на миналия век, Джим издъхва от сърдечна недостатъчност. Светът е озадачен, последователите на джогинг вълната – стреснати, а редица ортопеди намират удобен случай да припомнят за изключителната вреда от ежедневното тичане.

Да катастрофираш всеки ден
Според специалисти след изтощително бягане от над 10 километра дневно, тялото чувства стрес, както след лека катастрофа с автомобил. Така реално организмът не става по-силен и трениран, а се учи да понася ежедневните „удари“, които доброволно му причиняваме с изтощителния джогинг. Ако пък се обърнем към статистката, ще видим, че рядко професионалните лекоатлети доживяват в отлично здраве до 80-тия си рожден ден. Изводът е, че ако бягането за здраве беше толкова полезно, спортистите трябваше да живеят с поне 5 години повече от обикновените простосмъртни.

Никога в студеното време
Искате да си докарате сърдечен удар – излезте да тичате в някоя мразовита утрин и шансовете ви ще се покачат неимоверно. Специалистите съветват да бъдем изключително внимателни към активностите в мразовитото време. Причината – сутрин след сън организмът е затоплен, кръвоносните съдове разширени, мускулите отпуснати. В първите няколко минути от кроса сърцето трябва да реагира изключително бързо към новата ситуация и да превключи от спокоен режим на работа към интензивен. То е затруднено, притокът на кръв към белите дробове – недостатъчен, а резултатът - болки в гърдите, усещане за тежест и явна опасност от сърдечен удар.

Износени колена
Бягането ни тонизира и ни кара да се чувстваме по-енергични. Не бива да забравяме обаче, че тази спортна практика е силно травматична. Тичането износва ставите на колената и може да бъде причина за обездвижване и болки след 50-ия рожден ден. Затова лекарите съветват - каквото и физическо натоварване да изберем за поддържането на тънка талия, да имаме предвид, че за тялото резервни части няма. Щадете организма, за да може той да ви служи вярно до дълбоки старини.