Автор
Woman.bg

Опасна красота: Изригването на вулкана Калбуко

Правителството в Чили обяви червен код за опасност след неочакваното изригване на вулкана Калбуко и нареди евакуация на населението в радиус от 20 км, съобщи Франс прес, цитирани от Vesti.bg.

Червеният код се отнася за градовете Пуерто Монт и Пуерто Варас в областта Лос Лагос, на около 1300 км южно от Сантяго. Обявено е извънредно положение в района на вулкана, който временно ще бъде поставен под контрола на армията.

Започна евакуация в местността Енсенада, където живеят повече от 1500 души, съобщи вътрешният министър Родриго Пеняйлильо, без да уточни броя на хората, които трябва да бъдат евакуирани.

Видео: Родриго Барера

По-рано ТАСС съобщи за 1200 евакуирани. По информация на агенция Ройтерс, която цитира местните власти, привечер от зоната с радиус 20 километра около вулкана са били евакуирани 4000 души.

Отменени са всички пристигащи и заминаващи полети в този район. Тревога бе обявена и в южната част на Аржентина. Властите в град Барилоче, който се намира само на 100 км от вулкана, предприеха спешни мерки и очакват градът да бъде посипан с пепел, предвид скоростта и посоката на вятъра.

Изригването на Калбуко, започнало към 18 ч. местно време, беше изненадващо, тъй като предишните дни не е била регистрирана никаква активност.

Вулканът не е изригвал от 43 години.

„В момента колоната пепел, образувала с над вулкана, е с височина около 10 км. Най-голямата опасност е, ако колоната се срути от собствената си тежест", тъй като съдържа свръхнагорещени парчета скала и газ, предупреди чилийският вулканолог Габриел Ороско, цитиран от Ройтерс.

На сутринта беше съобщено и за второ изригване на вулкана. Червеният код за опасност продължава да е в сила.