Замърсяването и пренасянето на зарази са основните проблеми, идентифицирани от общините, свързани с разрастване на популацията от бездомни котки. На места това има допълнително негативно отражение със зачестяване на проявите на насилие върху бездомните котки, като са индикирани случаи на стрелба, отравяне, убийства на котки.

В големите общини, където се регистрира ръст на популацията, има частични мерки за справяне с проблема с фокус върху кастрацията. В Пловдив и Бургас има цялостни програми, в София работи кастрационен център, създаден съвместно с организацията Четири лапи, а в градове като Добрич мерките са включени по-скоро като част от програмите за справяне с бездомните кучета.


Проблемът с увеличаващата се популация от бездомни котки има пряко отношение върху здравето на домашните котки и хората. Затова през 2015 година информационната кампания ОКотки ще работи активно за предоставяне на полезна информация за превенция с фокус върху профилактичните прегледи, редовната ваксинация, обезпаразитяването и контрола върху раждаемостта на домашните котки.

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени от вън или да проникнат по разнообразни начини. Редовната ваксинация и обезпаразитяване може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход, но да предпази и членовете на семейството, при което живее. Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии и бяс. Затова превенцията освен за самото животно, играе роля и за здравето на цялото семейство.


Ограничаването на проблема с бездомните котки е пряко свързано и с отговорното и информирано отношение на хората при взимането на решение за отглеждане на котка у дома. Семействата трябва да са подготвени и сигурни, че могат да поемат такъв ангажимент за цял живот и да са наясно с проблема с контрола на раждаемостта при котките, което има пряко отражение върху увеличението на популацията на бездомните животни.

Затова кампанията ОКотки ще предоставя и разпространява информационни материали, като вече е подготвена брошура за потенциални осиновители и желаещи да вземат котка у дома.

Осиновителите на котки ще бъдат насърчени да полагат правилни грижи за здравето на новите си любимци и чрез предоставянето на 400 безплатни първи ваксинации и обезпаразитявания за животните.

Кампанията на ОКотки ще се осъществява в партньорство с неправителствените организации Четири лапи и Animal Rescue Sofia с възможност за подкрепа и на общински проекти при представяне на програма. Съвместно с неправителствените организации ще бъдат осигурявани и консултации и информационни материали на всички потенциални осиновители.

В кампанията с експертна помощ ще се включат и десетки ветеринарни лекари от клиники в цялата страна. Хората ще могат да задат въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki, както и да получават регуларно полезна информация в блога okotki.com. Зад кампанията за отговорно отношение към котките вече застанаха и популярни българи. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Снежана Макавеева и др.