Огретен с карфиол
видяна 11907 коментари 1

10 април 2010 | 16:01

Класика в уикенд-менюто - огретен, но с лека импровизация по темата. Това е нашето готварско предложение днес, което горещо препоръчваме за неделн обяд.

Освен картофи и сирене обаче, сме добавили и карфиол, а ако в момента ви е трудно да се снабдите с такъв, заменете го с картофи. Само не забравяйте да намалите количеството наполовина.

Същата рецепта се получава чудесно и с тиквички, вместо с карфиол - зависи само от вас.

Необходими продукти за около 4 порции:

800 грама картофи, нарязани на дебели филийки
1 килограм карфиол, накъсан на розички
200 грама пушен бекон, нарязан на кубчета
100 грама средно твърдо сирене като чедър или грюер, едро настъргано
200 милилитра сметана, по възможност нискомаслена
2 големи глави лук, нарязани на дребно
1 супена лъжица зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Междувременно задушете леко бекона в зехтина, докато добие лек златист цвят. Добавете лука и оставете да омекне за около 10-12 минути.

Междувременно сложете картофите в тенджера с вода и оставете да заври. Добавете и карфиола, след което сварете за около 6-7 минути или докато омекнат.

Дръпнете от котлона и отцедте. В подходяща тава подредете един пласт картофи и карфиол, след което поръсете с бекон, лук и шепа сирене. Напръскайте със сметана и овкусете по желание с черен пипер, чубрица и дори пресен магданоз.

Повтаряйте така подреждането на пластовете, докато свършат продуктите. Накрая залейте с още малко сметана (може и да не използвате цялото количество) и овкусете.

Печете около 30 минути, след което оставете за 1-2 минутки. Сервирайте с хрупкава зелена салата и порция чисто месо по избор.

Автор: Петя Дикова
редактор
нагоре

Коментари



  1. 1
    nona 25 март 2011 | 13:26

    xubavo

Добави Коментар

нагоре

Спечели ме

Вижте кой си спечели награди от Винарна Свищов

Днес станаха ясни имената на печелившите от играта на Винпром Свищов

Астро кутия

Годишен хороскоп за 2015 година

Годината ще започне с поредица на пръв поглед незначителни събития. Но не се отнасяйте лекомислено към тях – всяко едно може да доведе до куп неприятни последици, ако не реагирате правилно и своевременно

Най-ново в Woman.bg

Арт Box

Рецепти от "По-здрави бебета"

Представяме ви част от рецептите на холистичния нутриционист Магдалена Пашова

Вход Забравена парола?
Регистрацията в нашата система ви дава възможност да публикувате свои Блогове и Галерии.
Регистрирай се